Tuesday, February 20th, 2024

Riscuri majore asociate cu băuturile energizante în rândul tinerilor

Un studiu recent publicat în jurnalul Public Health relevă faptul că consumul de băuturi energizante este asociat cu un risc crescut de probleme de sănătate fizică și mentală, precum ADHD, depresie, anxietate și idei de sinucidere, în rândul copiilor și adolescenților. Cercetarea efectuată în Marea Britanie subliniază o legătură între consumul acestor băuturi și performanțe academice scăzute, tulburări de somn, obiceiuri alimentare nesănătoase și comportamente riscante. Consumatorii de băuturi energizante sunt mai predispuși la comportamente precum sexul nesigur și utilizarea temerară a vehiculelor, consumul excesiv de alcool, vapingul, comportamentele violente, precum și la consum de alcool și droguri.

Analiza a inclus o revizuire sistematică a 57 de studii care au examinat efectele băuturilor energizante asupra copiilor și tinerilor până în vârstă de 21 de ani, cuprinzând date din peste 20 de țări și implicând peste 1,2 milioane de copii și tineri adulți. Potrivit cercetării, rata ideilor și tentativelor de suicid crește la cei ce consumă mai mult de o băutură energizantă pe zi.

Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) definește băuturile energizante ca fiind produse ce conțin o cantitate mare de cafeină, zaharuri adăugate și alte aditivi, fără să ofere valoare nutrițională. Popularitatea lor în rândul adolescenților a explodat în ultimii ani.

Studiul din Marea Britanie arată că adolescenții de sex masculin consumă mai multe băuturi energizante decât femeile, iar gustul și căutarea de energie sunt principalele motive ale utilizării acestora. De asemenea, unele copii și adolescenți recurg la aceste băuturi ca mecanism de coping, din acceptare socială sau pentru a îmbunătăți performanțele în testele și sporturile practicate.

Din păcate, studiul observațional nu poate dovedi cauzalitatea directă între consumul de băuturi energizante și efectele negative asupra sănătății; totuși, cercetătorii sugerează ca politicienii să ia în considerare limitarea vânzării acestor produse către copii.

Secțiunea Întrebări Frecvente (FAQ)

Ce legătură a fost identificată între băuturile energizante și sănătatea tinerilor?
Un studiu recent a stabilit că există o asociere între consumul de băuturi energizante și o serie de probleme de sănătate, inclusiv ADHD, depresie, anxietate și chiar idei de sinucidere la copii și adolescenți.

Care sunt efectele consumului de băuturi energizante asupra performanțelor academice ale tinerilor?
Cercetarea din Marea Britanie indică faptul că consumul de băuturi energizante poate fi legat de performanțe academice scăzute, tulburări de somn, obiceiuri alimentare nesănătoase și comportamente riscante.

Ce comportamente riscante sunt asociate cu consumul de băuturi energizante?
Studiul a arătat că tinerii care consumă băuturi energizante sunt mai predispuși la sex nesigur, utilizare temerară a vehiculelor, consumul excesiv de alcool, vaping, comportamente violente, precum și la consum de alcool și droguri.

Câte studii au fost revizuite pentru această cercetare și câți tineri au fost implicați?
Analiza a inclus o revizuire sistematică a 57 de studii, care au acoperit peste 20 de țări și au implicat peste 1,2 milioane de copii și tineri adulți.

Cum sunt definite băuturile energizante conform CDC?
Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) definește băuturile energizante ca produse ce conțin o cantitate mare de cafeină, zaharuri adăugate și alte aditivi, fără a oferi valoare nutrițională.

Există diferențe de consum între sexe în rândul adolescenților?
Da, studiul indică faptul că băieții adolescenți tind să consume mai multe băuturi energizante decât fetele.

Pot cercetătorii să demonstreze cauzalitatea directă între consumul de băuturi energizante și efectele negative asupra sănătății?
Studiul observațional nu poate dovedi cauzalitatea directă, dar există suficiente dovezi pentru a sugera un potențial risc asociat cu consumul de băuturi energizante.

Definiții ale termenilor-cheie:
ADHD: Tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate, o condiție medicală care afectează concentrarea și comportamentul.
Tulburări de somn: Probleme legate de dormit, incluzând dificultăți în adormire sau menținerea somnului.
Vapingul: Inhalarea și expirarea vaporilor produși de un dispozitiv electronic cum ar fi o țigară electronică.
Coping: Mecanismele și strategiile utilizate de indivizi pentru gestionarea stresului și dificultăților emoționale.

Sugestii de link-uri relevante:
Organizația Mondială a Sănătății
Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC)
Asociația Americană de Psihiatrie