Friday, December 8th, 2023

Revigorarea pieței PC după doi ani de declin

După doi ani de declin constant, piața PC-urilor pare să-și fi atins punctul cel mai scăzut. Cu toate acestea, semnele recente indică o posibilă revigorare a acestei industrii. Conform firmei de cercetare Gartner, există semne promițătoare, deși incipiente, că cererea începe să crească24.

În ultimii ani, vânzările de PC-uri au scăzut semnificativ. După ce au atins înălțimi istorice în timpul pandemiei, vânzările de PC-uri au început să scadă în mod constant. Consumatorii și-au achiziționat noi laptopuri în timp ce erau blocați în modul de lucru de acasă în 2020 și 2021. Cheltuielile întreprinderilor au fost ulterior afectate de o combinație de bugete conservatoare și un număr mai mic de angajați cu normă întreagă în birouri. Inventarul excesiv a agravat problemele industriei. Conform Gartner, vânzările de PC-uri au scăzut cu 16% în 2022, cu declinuri suplimentare de 30% în primul trimestru al anului 2023 și 17% în al doilea trimestru4.

Cu toate acestea, există semne că cererea începe să se redreseze. Companiile taiwaneze de laptopuri Acer și Asus raportează venituri lunare și ambele au raportat o creștere surprinzătoare a vânzărilor în iulie. Vânzările Acer au crescut cu 1,5% față de aceeași lună a anului trecut, prima creștere anuală de la iunie 2022. Vânzările Asus pentru luna respectivă au crescut cu 7% față de anul trecut, prima creștere anuală de la septembrie4.

În ciuda acestor semne pozitive, analiștii rămân precauți. David Vogt, analist la UBS, notează că „o lună nu face un trend”, dar rapoartele de la Acer și Asus urmează comentariile general pozitive de la rivalii lor Dell Technologies și HPInc. în rapoartele lor de câștiguri din trimestrul aprilie. Atunci când a raportat rezultatele financiare, Dell a declarat că situația sa de inventar s-a normalizat, în timp ce HP a prezis îmbunătățirea condițiilor de piață în a doua jumătate a anului4. Cu toate acestea, este clar că industria PC-urilor încă se confruntă cu provocări semnificative și va fi interesant de urmărit cum se va dezvolta în lunile și anii următori.