Wednesday, February 21st, 2024

Reclama care a schimbat lumea: Macintosh și Super Bowl-ul din 1984

Pe 22 ianuarie 1984, în timpul Super Bowl XVIII, când Los Angeles Raiders învingea echipa Washington Redskins cu 38-9, o reclamă a atras atenția lumii întregi. Aceasta nu era o simplă reclamă, ci un moment care a definit optimismul tehnologic ce avea să domine secolul 21.

Reclama prezenta o sală plină de figuri asemănătoare cu zombii, urmărind proiecția unui lider în vârstă care semăna cu Împăratul din filmul “The Empire Strikes Back” din 1980. O tânără atletică, îmbrăcată în roșu și alb (culorile steagului Poloniei, care se afla în mijlocul unei revolte masive a muncitorilor împotriva statului comunist controlat de sovietici), învârtea un ciocan și îl arunca prin ecranul care încadra fața liderului, chiar în momentul în care poliția în armură încerca să o oprească. Reclama invoca explicit romanul distopic “Nineteen Eighty-Four” al lui George Orwell.

În acel moment, președintele Ronald Reagan își lansa campania de realegere, bazându-se pe curajul său în a se confrunta cu amenințările sovietice. În acest context, reclama a fost interpretată ca o provocare la adresa conformismului și a autoritarismului, un simbol al libertății și al inovației.

Această reclamă a fost debutul computerului Apple Macintosh, un produs care avea să schimbe lumea, în bine sau în rău.

Întrebări frecvente

Ce este Super Bowl?
Super Bowl este finala campionatului de fotbal american, unul dintre cele mai urmărite evenimente sportive din lume.

Cine a fost George Orwell?
George Orwell a fost un scriitor britanic cunoscut pentru romanele sale distopice, “Nineteen Eighty-Four” și “Animal Farm”, care critica totalitarismul și autoritarismul.

Ce este un computer Macintosh?
Macintosh, sau Mac, este o linie de computere personale proiectate, dezvoltate și vândute de Apple Inc. Primul Mac a fost introdus pe piață în 1984.

Ce semnificație a avut reclama Apple din 1984?
Reclama a fost interpretată ca o provocare la adresa conformismului și a autoritarismului, un simbol al libertății și al inovației. A marcat debutul computerului Macintosh și a stabilit tonul pentru optimismul tehnologic care avea să domine secolul 21.