Friday, December 8th, 2023

Recenzie: Colectia Maestră Metal Gear Solid: Volumul 1

Colectia Maestră Metal Gear Solid este un pachet exhaustiv de clasice ale jocurilor de stealth. În acesta sunt incluse primele două jocuri Metal Gears de pe MSX2, Metal Gear Solid de pe PlayStation și cele două sequel-uri ale acestuia – Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty și Metal Gear Solid 3: Snake Eater – de pe PlayStation 21.

Când discută despre inspirația sa pentru jocul Metal Gear original din 1987, creatorul seriei, Hideo Kojima, se referă adesea la limitările sistemului MSX2 pentru care a fost proiectat. Cu limite stricte privind numărul de sprite-uri pe care mașina le putea afișa pe ecran și suport limitat pentru grafică derulantă, designerul a decis să creeze un joc care să evite lupta totală în favoarea gameplay-ului de stealth care avea să definească franciza Metal Gear1.

Colectia Maestră Metal Gear Solid: Volumul 1, o colecție vastă de jocuri din seria Metal Gear care se întinde pe aproape două decenii, m-a făcut să mă gândesc mult la această filosofie de design. Am jucat colecția pe PS5, dar este disponibilă și pentru Xbox Series X și S, PC, Nintendo Switch și PS41.

O colecție vastă de jocuri Metal Gear

Master Collection Vol. 1 nu include doar Metal Gear Solid original. Acesta adună împreună de la jumătate de duzină la o duzină sau mai multe lansări diferite din serie, în funcție de cum le numărați, acoperind majoritatea (dar nu toate) jocurile dintre Metal Gear original din 1987 și Metal Gear Solid 3: Snake Eater din 20041.

Există și curiozități suplimentare, cum ar fi versiunea NES a Metal Gear original și sequel-ul său non-canon Snake’s Revenge, adaptările romanului grafic ale MGS1 și 2 și trei lansări suplimentare Metal Gear Solid care conțin conținut suplimentar precum misiuni VR (VR în sensul că personajele se află în simulări de antrenament în realitate virtuală, ar trebui să menționez, nu că se joacă pe un headset VR) 1.

O privire asupra jocurilor Metal Gear Solid

După douăzeci de ani, cred că titlurile trilogiei principale Metal Gear Solid rămân trei dintre cele mai mari jocuri de acțiune-aventură realizate vreodată. Acestea nu numai că au împins limitele tipului de povestire cinematică de care jocurile sunt capabile, dar, revizitându-le, am fost surprins și de cât de bine rezistă gameplay-ul lor de bază – acel ciclu captivant de ascundere, furtivitate și luptă cu șefii1.

Este ceva de spus pentru prioritizarea unei recreări autentice a jocului original în loc să încerce să îl îmbunătățească și să îl modernizeze. Este, cred, un lucru foarte bun că Metal Gear Solid este acum jucabil în forma sa (în mare parte) originală pe hardware modern1.

Dar este interesant să comparăm această abordare cu versiunile Metal Gear Solid 2 și 3 care au fost de asemenea incluse în această colecție, care sunt un exemplu excelent de cum puteți remasteriza și actualiza jocuri clasice păstrându-se fideli viziunii lor originale. Aceste două jocuri se bazează pe remasterizările HD de la Bluepoint lansate în 2011 pentru PS3 și Xbox 3601.