Wednesday, February 21st, 2024

Proiectul ecologic BlueBARGE, inovatie pentru porturi marine

În cadrul unei întâlniri desfășurate la Atena, Grecia, a fost pus în discuție demararea promițătorului proiect BlueBARGE. Proiectul reprezintă un pas important în transformarea sectorului portuar, prin designul și dezvoltarea unei barje energetice destinată alimentării cu electricitate a navelor ancorate. Acest demers eco-inovativ coordonat de ABS Hellenic Single Member LTD, cu participarea activă a Fundación Valenciaport, are un buget de peste 11 milioane de euro, co-finanțat prin programul Horizon Europe al CINEA.

Inițiativa își propune să contribuie semnificativ la obiectivele de electrificare și decarbonizare la nivel european și internațional, oferind o soluție modulară, scalabilă și flexibilă pentru reducerea emisiilor poluante. Așteptările sunt ca până în anul 2030, barja să fie disponibilă pe piață, în concordanță cu cerințele de siguranță operațională și conformitatea regulamentară.

Unul dintre aspectele inovatoare ale BlueBARGE este integrarea unui concept hibrid, utilizând baterii de litiu (Li-ion) împreună cu soluții inovatoare de baterii redox flow cu vanadiu (VRFB), ce promit o durată de viață extinsă și o siguranță sporită.

Barja va putea furniza energie nu doar navelor ancorate, ci și celor legate la cheu în locații unde infrastructura de alimentare cu energie de la țărm este restrânsă sau inaccesibilă, asigurând alimentarea în zone cu acces dificil.

Proiectul presupune și realizarea unui studiu de fezabilitate, formularea unei strategii de funcționare eficiente și un plan de afaceri, identificând posibile surse de finanțare. Se va dezvolta și un prototip la scară mică care va fi testat într-un mediu controlat real.

Pe lângă BlueBARGE, Portul Barcelona a raportat o activitate însemnată în decembrie 2023, cu 199 de operațiuni de alimentare cu gaz natural lichefiat (LNG) pentru nave, atingând un volum total de 143.000 de metri cubi.

Secțiunea FAQ

Ce este proiectul BlueBARGE?
Proiectul BlueBARGE reprezintă o inițiativă inovatoare pentru transformarea sectorului portuar, prin dezvoltarea unei barje energetice care să alimenteze cu electricitate navele ancorate.

Cine coordonează proiectul BlueBARGE?
Proiectul este coordonat de ABS Hellenic Single Member LTD și beneficiază de participarea activă a Fundación Valenciaport.

Care este bugetul proiectului și prin ce este finanțat?
Proiectul are un buget de peste 11 milioane de euro și este co-finanțat prin programul Horizon Europe al CINEA.

Ce obiective urmărește BlueBARGE?
Inițiativa își propune să contribuie la obiectivele de electrificare și decarbonizare la nivel european și internațional, reducând emisiile poluante prin furnizarea de energie electrică navele ancorate sau cele de la cheu în zone cu acces dificil la infrastructura de alimentare de la țărm.

Când se așteaptă să fie disponibilă barja pe piață?
Se preconizează ca până în anul 2030, barja BlueBARGE să fie disponibilă pe piață.

Ce inovații tehnologice include proiectul?
BlueBARGE integrează un concept hibrid ce utilizează baterii de litiu (Li-ion) și baterii redox flow cu vanadiu (VRFB), ceea ce ar trebui să ofere o durată de viață extinsă și o siguranță sporită.

Ce alte activități portuare de interes au fost raportate?
Portul Barcelona a raportat pentru luna decembrie 2023 un volum de 199 operațiuni de alimentare cu gaz natural lichefiat (LNG), atingând un total de 143.000 de metri cubi.

Termeni și Jargon
Decarbonizare: Scăderea emisiilor de dioxid de carbon prin diverse metode, inclusiv folosirea de surse de energie mai curate.
LNG (Gaz Natural Lichefiat): Formă lichefiată a gazului natural, utilizată ca sursă de energie în industria maritimă și alte sectoare.
Sector portuar: Sectorul care include operațiunile și activitățile desfășurate în porturi.
Baterii de litiu (Li-ion): Tip de baterii reîncărcabile utilizate pentru stocarea energiei electrice.
Baterii redox flow cu vanadiu (VRFB): Un tip de baterie reîncărcabilă care folosește vanadiul în stările sale de oxidare pentru a stoca energia.

Linkuri Sugerate
– Pentru mai multe informații despre finanțarea europeană în domenii inovative, accesați Comisia Europeană.
– Detalii despre progresele în sectorul transporturilor și decarbonizarea acestuia, vizitați Agencia Internațională pentru Energie.
– Pentru date actualizate despre industria portuară, puteți intra pe site-ul Ports of Europe.