Friday, December 8th, 2023

Ochelarii Meta Ray-Ban care permit înregistrarea persoanelor fără ca acestea să știe

Meta, fostul Facebook, a lansat recent un nou model de ochelari inteligenti Ray-Ban, care ridică probleme serioase de confidențialitate1. Acești ochelari, numiți oficial „Ray-Ban Meta Smart Glasses”, sunt succesorii eșecului Ray-Ban Stories și au o cameră de 12 megapixeli, capabilă să înregistreze video la 30 de cadre pe secundă la o rezoluție de 1080p1.

Unul dintre aspectele îngrijorătoare ale acestor ochelari este că arată aproape identic cu ochelarii Ray-Ban obișnuiți, ceea ce înseamnă că persoanele care îi poartă pot înregistra pe alții fără ca aceștia să știe1. CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, a recunoscut că această problemă ar putea fi deranjantă pentru unii, dar nu a oferit o soluție clară1.

Ochelarii inteligenti și confidențialitatea

Ochelarii Meta Ray-Ban Smart Glasses ridică întrebări importante despre confidențialitate și consimțământul persoanelor înregistrate. Deoarece ochelarii arată ca niște ochelari de soare obișnuiți, este dificil pentru cei din jur să știe dacă sunt înregistrați sau nu1. Acest lucru poate duce la încălcarea dreptului la intimitate al persoanelor și la o posibilă supraveghere neautorizată.

Implicații și precauții

Utilizatorii de ochelari Meta Ray-Ban Smart Glasses ar trebui să fie conștienți de potențialele probleme de confidențialitate și să ia măsuri pentru a se asigura că respectă drepturile celorlalți. Acest lucru poate include informarea persoanelor din jur despre faptul că ochelarii pot înregistra și obținerea consimțământului acestora înainte de a începe înregistrarea.

În același timp, este important ca societatea să aibă o discuție deschisă despre echilibrul dintre tehnologie și confidențialitate, pentru a se asigura că inovațiile precum ochelarii inteligenti nu duc la încălcarea drepturilor fundamentale ale oamenilor.