Wednesday, February 21st, 2024

O abordare financiară pentru Hidrocentrala Budhi Gandaki

Autoritățile din Nepal au progresat recent în stabilirea unui plan financiar pentru Hidrocentrala Budhi Gandaki, un proiect de anvergură având scopul de a produce 1,200 MW de energie. Ministerul Energiei, Resurselor de Apă și Irigații (MoEWRI) a recomandat guvernului mai multe alternative financiare pentru acest proiect major care avansează cu pași mărunți.

Conform MoEWRI, o comisie a prezentat trei variante pentru modalitățile de investiție. Prima modalitate sugerează o distribuție între împrumuturi și capital propriu de 80:20, cu o investiție totală de aproximativ Rs 306.16 miliarde. Guvernul ar trebui să contribuie cu Rs 187 miliarde, excluzând fondurile de viabilitate. Se propune ca majoritatea capitalului propriu să fie furnizat de guvern, cu participare din partea Autorității pentru Electricitate din Nepal și alte entități publice, cum ar fi Fondul de Pensii, Fondul de Investiții al Cetățenilor și Nepal Telecom.

A doua propunere menține un echilibru de 75:25 între împrumuturi și capital propriu, în timp ce a treia opțiune aduce un raport de 70:30, cu împrumuturi subvenționate și capital propriu crescând proportional.

Ministerul a sugerat guvernului să aleagă prima opțiune, luând în considerare evaluarea riscului și a randamentului investiției. În plus, guvernul se așteaptă să cheltuiască Rs 73 miliarde pentru compensații, restaurare și reabilitare în contextul proiectului.

Proiectul, considerat a fi de mândrie națională, are ca scop îmbunătățirea capacităților de producție de energie ale Nepalului. În ciuda avântului inițial, demararea efectivă a lucrărilor a fost întârziată din cauza amânării stabilirii unei metode de finanțare.

Întrebări Frecvente Despre Hidrocentrala Budhi Gandaki

1. Ce este Hidrocentrala Budhi Gandaki și ce scop are?
Hidrocentrala Budhi Gandaki este un proiect major în Nepal care are ca scop producerea a 1,200 MW de energie, pentru îmbunătățirea capacităților de producție de energie ale țării.

2. Ce progrese au fost realizate recent în ceea ce privește finanțarea hidrocentralei?
Autoritățile din Nepal au avansat în stabilirea unui plan financiar, iar Ministerul Energiei, Resurselor de Apă și Irigații a prezentat guvernului mai multe alternative financiare.

3. Ce opțiuni de finanțare au fost propuse pentru proiect?
Au fost propuse trei variante de investiție: o distribuție între împrumuturi și capital propriu de 80:20, o a doua variante cu un echilibru de 75:25 și o a treia opțiune cu un raport de 70:30 între împrumuturi și capital propriu.

4. Care este suma totală de investiție aproximativă pentru prima opțiune de finanțare?
Investiția totală a fost estimată la aproximativ Rs 306.16 miliarde pentru prima opțiune de finanțare.

5. Cine se așteaptă să contribuie la fondul de capital propriu?
Se propune ca majoritatea capitalului propriu să fie furnizat de guvern, cu participarea Autorității pentru Electricitate din Nepal și alte entități publice, cum ar fi Fondul de Pensii, Fondul de Investiții al Cetățenilor și Nepal Telecom.

6. Cât este așteptat să cheltuie guvernul pentru compensații, restaurare și reabilitare în legătură cu proiectul?
Guvernul se așteaptă să cheltuiască Rs 73 miliarde.

7. De ce a fost întârziată demararea efectivă a lucrărilor la proiect?
Demararea lucrărilor la proiect a fost întârziată din cauza amânării stabilirii unei metode de finanțare.

Definiții Termeni Cheie și Jargon Folosit în Articol
Capital propriu (equity): Suma de bani care este investită direct de proprietari sau acționari, fără a lua împrumuturi.
Împrumut: Suma de bani care este furnizată de creditor, care trebuie returnată cu dobândă.
Fondurile de viabilitate: Fonduri special destinate pentru a acoperi costurile specifice și a garanta viabilitatea economică a unui proiect.

Link-uri Sugerat
Pentru informații oficiale și actualizate referitoare la energia și resursele de apă din Nepal, puteți vizita site-ul guvernului Nepalez la adresa Ministerul Energiei, Resurselor de Apă și Irigații.