Wednesday, February 21st, 2024

Măsuri împotriva vânzării inhalatoarelor energetice neînregistrate în Malaezia

În urma multiplelor reclamații primite de la public, Ministerul Sănătății din Malaezia a început să ia măsuri împotriva vânzării online a unor produse cunoscute sub numele de “baton energetice”, ce sunt utilizate ca inhalatoare nazale. Aceste produse neînregistrate pot provoca leziuni ale mucoasei nazale, sângerări și infecții. Conform declarațiilor Directorului General al Sănătății, Datuk Dr Muhammad Radzi Abu Hassan, divizia de control a farmaciei a ministerului (PED) lucrează la eliminarea rapidă a acestor reclame din mediul online.

Rezumat: Ministerul Sănătății din Malaezia acționează împotriva vânzării online a inhalatoarelor energetice neînregistrate, urmare a reclamațiilor publicului. Inhalatoarele, nereglementate de Autoritatea de Control a Medicamentelor, au fost identificate pe platforme de e-commerce. Consumul acestora reprezintă un risc pentru sănătate și poate induce comportamente riscante.

Aceste “baton energetice”, cu o durată de viață de trei ani, sunt mici inhalatoare nazale bifurcate, având arome precum mentă sau struguri, și sunt prezentate sub forma unui baton de 2 grame ce amintește de dispozitivele de tip vape. Ministerul a monitorizat platformele de e-commerce și a identificat reclame și vânzări ale produsului menționat. De asemenea, Ministerul, prin intermediul paginii de Facebook Public Health Malaysia, a atenționat că metoda de utilizare a acestor inhalatoare poate să crească riscul psihologic de a experimenta cu alte substanțe, punând în pericol sănătatea publică.

Pentru individul găsit vinovat de vânzarea produselor de sănătate neînregistrate, reglementările prevăd amenzi considerabile sau pedepse cu închisoarea. De asemenea, companiile care încalcă reglementările pot fi, de asemenea, supuse unor amenzi substanțiale.

Ministerul a încurajat consumatorii să verifice autenticitatea produselor de sănătate înainte de a le achiziționa, cautând un sticker holografic și un număr de înregistrare malaezian al produsului. Publicul poate verifica statusul de înregistrare al unui produs pe site-ul Agenției Naționale de Reglementare Farmaceutică sau contactând Centrul Național de Apeluri a Farmaciei.

Pentru combaterea vânzării neautorizate, Ministerul Sănătății a încurajat raportarea vânzărilor de produse neînregistrate la Divizia de Control Farmaceutic, utilizând platforma online a ministerului sau puncte de contact directe precum agențiile de control farmaceutic locale sau prin telefon.

Președintele Asociației Malaeziene de Electronică şi Cigarette Retail, Datuk Adzwan Ab Manas, a clarificat faptul că “baton energetice” nu sunt același lucru cu e-cigarette-urile, deși unele declarații au făcut legături neadecvate între acestea. Mai recent, Ministrul Educației Fadhlina Sidek a îndemnat părinții și școlile să prevină utilizarea inhalatoarelor energetice de către elevi, subliniind necesitatea de a aborda și combate folosirea acestor produse.

Secțiunea FAQ:

Ce sunt “baton energetice” menționate în articol?
“Baton energetice” sunt inhalatoare nazale neînregistrate, prezentate sub forma unui baton de 2 grame, cu arome precum mentă sau struguri, ce amintesc de dispozitivele de tip vape. Au o durată de viață de trei ani și sunt comercializate neautorizat online în Malaezia.

Ce riscuri prezintă aceste inhalatoare energetice?
Utilizarea inhalatoarelor energetice neînregistrate poate provoca leziuni ale mucoasei nazale, sângerări, infecții și poate induce comportamente riscante, inclusiv riscul psihologic de a experimenta cu alte substanțe.

Cum acționează Ministerul Sănătății din Malaezia împotriva vânzării acestor produse?
Ministerul Sănătății din Malaezia a început să monitorizeze platformele de e-commerce pentru a elimina reclamele care promovează vânzarea acestor produse neînregistrate. De asemenea, aplică sancțiuni, precum amenzi mari sau pedepse cu închisoarea, celor care sunt prinși vânzând astfel de produse.

Ce pot face consumatorii pentru a se proteja?
Consumatorii sunt încurajați să verifice autenticitatea produselor de sănătate înainte de achiziționare, căutând un sticker holografic și un număr de înregistrare malaezian al produsului. De asemenea, pot verifica statusul de înregistrare al produselor pe site-ul Agenției Naționale de Reglementare Farmaceutică.

Cum se pot raporta vânzările de produse neînregistrate?
Oricine poate raporta vânzările de produse neînregistrate la Divizia de Control Farmaceutic a Ministerului Sănătății, utilizând platforma online a ministerului sau contactând direct agențiile de control farmaceutic locale sau prin telefon.

Definiții pentru termeni cheie și jargon:
Inhalatoare nazale: Dispozitive utilizate pentru administrarea de medicamente sau substanțe aromatice direct în pasajele nazale.
Vape: Dispozitiv electronic care simulează actul de fumat, generând un aerosol care se inhalează.
Produse neînregistrate: Produsele care nu au primit aprobarea sau nu sunt înregistrate de autoritățile competente pentru a fi vândute.
Sticker holografic: Etichetă de securitate care autentifică un produs și sugerează că acesta a fost verificat și aprobat de autorități.

Link-uri sugerat:
– Agenția Națională de Reglementare Farmaceutică: npra.gov.my
– Ministerul Sănătății din Malaezia: moh.gov.my