Wednesday, February 21st, 2024

Intel Thunderbolt 5 – upgrade-ul la cabluri pe care îl așteptam cu nerăbdare

Intel Thunderbolt 5 ar putea fi upgrade-ul la cabluri pe care îl așteptam cu nerăbdare. Visul unui singur cablu pentru PC continuă să trăiască. Până la de trei ori lățimea de bandă a Thunderbolt 4. Suport pentru mai multe ecrane 8K, precum și monitoare de gaming care rulează la până la 540Hz. 240 de wați de putere de încărcare. Acestea nu sunt doar punctele forte ale viselor mele de conectivitate la PC: sunt caracteristicile cheie ale Thunderbolt 5, cea mai recentă încercare a Intel de a crea cablul suprem pentru PC. Și de data aceasta, producătorul de cipuri ar putea reuși cu adevărat1.

Thunderbolt 5 reprezintă un salt major înainte. Este construit pe specificația USB4 v2, care oferă aceleași îmbunătățiri ale vitezei, dar Intel face ca anumite caracteristici să fie obligatorii. Asta include o viteză de bază de 80 Gbps și suport pentru 120 Gbps folosind îmbunătățirea lățimii de bandă (USB4 necesită 20 Gbps); suport pentru două ecrane 6K (Thunderbolt 4 necesită două monitoare 4K); și un minim de 140 wați de încărcare și un mod mai puternic de 240W1.

De când era cunoscut inițial sub numele de Light Peak, obiectivul Intel cu Thunderbolt a fost să creeze un singur cablu care să poată face totul pentru utilizatorii de PC. Cu Thunderbolt 5, acest vis pare să devină realitate. Suportul pentru mai multe ecrane 8K și monitoare de gaming de înaltă performanță, împreună cu o putere de încărcare impresionantă, fac din Thunderbolt 5 un upgrade semnificativ față de generațiile anterioare1.