Wednesday, February 21st, 2024

Fondul de Combustibil din Thailanda se confruntă cu pierderi masive

Rezumat: Guvernul thailandez se pregătește să dezbata în cadrul unei întâlniri săptămânale pierderile acumulate de Fondul pentru Combustibil din cauza subvențiilor pentru petrol și gaz. Fondul are o pierdere declarată de 84.3 miliarde baht, dar încă dispune de suficiente fonduri pentru a gestiona fluctuațiile de preț ale energiei.

Autoritățile din Thailanda sunt în proces de analiză a situației financiare dificile a Fondului pentru Combustibil, după ce programele de subvenționare a petrolului și gazelor au dus la pierderi semnificative. Oficiali ai Ministerului Energiei investighează modalități prin care să administreze mai eficient fondul, pentru a nu afecta grav economia țării.

Până pe 9 februarie, pierderile fondului se ridicau la 84.3 miliarde baht, divizate între subvenționarea prețului petrolului (37.8 miliarde baht) și a gazului lichefiat (46.4 miliarde baht). Biroul Fondului pentru Combustibil în Petrol (Offo) a accesat până la 75 de miliarde baht din împrumuturile autorizate în valoare totală de 110 miliarde baht, pentru suportul necesar.

Consiliul Fondului, prezidat de secretarul permanent de finanțe Lavaron Sangsnit, și-a exprimat optimismul cu privire la capacitatea fondului de a acționa ca un tampon în fața volatilității prețurilor energiei. Cu toate acestea, în contextul în care programul de subvenționare consumă o mare parte din disponibilități, este esențială explorarea unor metode mai viabile de management financiar.

Utilizatorii de benzină și gasohol contribuie cu 0.16-8.88 baht pe litru la susținerea fondului, în timp ce utilizatorii de ulei combustibil contribuie cu 0.06 baht pe litru. În acest context complex, unde tensiunile geopolitice pot influența prețul global al petrolului, Offo monitorizează situația atent, iar o atenție specială este acordată și impactului potențial al încetinirii economiei chineze asupra cererii și prețurilor la petrol pe plan mondial.

### Întrebări frecvente (FAQ)

Ce probleme financiare întâmpină Fondul pentru Combustibil din Thailanda?
Fondul pentru Combustibil din Thailanda se confruntă cu o situație financiară dificilă, având pierderi de 84.3 miliarde baht din cauza programelor de subvenționare a petrolului și gazelor.

Cum sunt împărțite pierderile Fondului pentru Combustibil?
Pierderile sunt divizate între subvenționarea prețului petrolului, cu pierderi de 37.8 miliarde baht, și a gazului lichefiat, cu pierderi de 46.4 miliarde baht.

Care a fost reacția oficialilor din cadrul Ministerului Energiei?
Oficialii din cadrul Ministerului Energiei investighează modalități de a administra mai eficient fondul, pentru a evita impactul negativ asupra economiei țării.

Ce este Oficiul Fondului pentru Combustibil în Petrol (Offo)?
Offo este biroul responsabil pentru administrarea Fondului pentru Combustibil, care a accesat până acum 75 de miliarde baht din împrumuturile autorizate pentru a susține fundul.

Care este atitudinea Consiliul Fondului față de situația financiară curentă?
Consiliul Fondului este optimist cu privire la capacitatea fondului de a funcționa ca un tampon în fața schimbărilor de preț ale energiei, dar recunoaște necesitatea explorării unor metode mai sustenabile de management financiar.

Cum contribuie utilizatorii la susținerea fondului?
Utilizatorii de benzină și gasohol contribuie cu o sumă între 0.16 și 8.88 baht pe litru, în timp ce utilizatorii de ulei combustibil contribuie cu 0.06 baht pe litru la Fondul pentru Combustibil.

Cum afectează tensiunile globale Fondul pentru Combustibil?
Tensiunile geopolitice și situația economică a Chinei pot influența prețul petrolului la nivel mondial, ceea ce are impact asupra gestionării fondului, fiind monitorizate cu atenție de către Offo.

### Definiții termeni cheie
Fondul pentru Combustibil: Un fond destinat gestionării costurilor şi prețurilor pentru combustibili, inclusiv prin subvenții, asigurând stabilitatea prețului în piață.
Subvenții: Asistență financiară oferită de guvern pentru a menține prețurile la un nivel redus sau pentru a sprijini o industrie sau activitate.
Offo: Oficiul Fondului pentru Combustibil în Petrol, entitatea care administrează Fondul pentru Combustibil în Thailanda.
Gasohol: Un amestec de benzină și etanol utilizat ca combustibil pentru automobile.
Ulei combustibil: Un tip de combustibil derivat din petrol, folosit în motoare sau pentru încălzire.

### Link-uri sugerate
Pentru informații suplimentare legate de Fondul pentru Combustibil în Thailanda, economia țării, și subiecte relevante, vizitați următoarele site-uri:
Ministerul Finanțelor din Thailanda
Ministerul Energiei din Thailanda
Banca Centrală a Thailandei (Bank of Thailand)

Vă rugăm să verificați aceste link-uri doar dacă sunteți sigur că URL-urile sunt 100% valide pentru a evita trimiteri către pagini web care nu sunt funcționale sau relevante.