Wednesday, February 21st, 2024

Exportul de Cărbune din India Crește în Țările Învecinate

Rezumat: Într-un context energetic global marcat de tranziția spre surse regenerabile, India își menține rolul de exportator de cărbune către țările învecinate, demonstrând fiabilitatea acestuia ca sursă de energie.

În perioada aprilie-noiembrie a anului fiscal curent, exporturile de cărbune ale Indiei către statele vecine au însumat 0.78 milioane de tone. Acest fapt a fost prezentat în cadrul unei întâlniri din Parlamentul indian. Pralhad Joshi, Ministrul cărbunelui, în timpul unui dialog în Lok Sabha, a făcut referire la creșterea constantă a exporturilor de cărbune ale țării, menționând cifrele din ultimii trei ani, cum ar fi 2.945 milioane de tone în anul fiscal 2020-2021, apoi o scădere ușoară la 1.316 milioane de tone în 2021-2022, și 1.166 milioane de tone în 2022-2023, urmate de o cifră de 0.78 milioane de tone până în noiembrie 2023-2024.

Statele care beneficiază de importul de cărbune indian sunt Nepal, Bangladesh și Bhutan. Consumatorii principali de cărbune produs la nivel local din India sunt sectoarele majore precum cel energetic, siderurgic, al cimentului, fier-spongios și al îngrășămintelor.

În pofida mișcării globale spre utilizarea energiei regenerabile, cărbunele rămâne parte esențială în portofoliul energetic indian, reprezentând jumătate din consumul național de energie. Este în continuare combustibilul de bază pentru producția de energie electrică și este considerat o sursă de energie de încredere în comparație cu alte surse regenerabile.

Secțiunea Întrebări Frecvente (FAQ)

1. Care este contextul actual al energiei în India?
India continuă să fie un exportator important de cărbune, menținându-și fiabilitatea cărbunelui ca sursă principală de energie în contextul global de tranziție către surse regenerabile.

2. Cât cărbune a exportat India în ultimii ani și către ce țări?
În anul fiscal 2020-2021, India a exportat 2.945 milioane de tone de cărbune, urmat de o scădere la 1.316 milioane de tone în 2021-2022, și 1.166 milioane de tone în 2022-2023, ajungând la 0.78 milioane de tone până în noiembrie 2023-2024. Exporturile se îndreptau către țări vecine precum Nepal, Bangladesh și Bhutan.

3. Ce sectoare din India sunt consumatori principali ai cărbunelui?
Consumatorii principali de cărbune în India includ sectoarele energetice, siderurgic, al cimentului, fier-spongios și al îngrășămintelor.

4. Cum se compară cărbunele cu sursele regenerabile de energie în India?
Deși există o mișcare globală spre utilizarea energiilor regenerabile, cărbunele rămâne a fi combustibilul de bază pentru producția de energie electrică și este considerat o sursă de energie de încredere în India, reprezentând jumătate din consumul național de energie.

Definiții termeni și jargon:

Tranziția energetică: Procesul de schimbare a sistemului de producție și consum a energiei de la surse fosile, cum ar fi cărbunele, spre surse regenerabile, cum ar fi solarul sau eolianul.
Exportator de cărbune: Un stat sau o entitate care vinde cărbune către altă țară.
Lok Sabha: Camera inferioară a Parlamentului indian.
Energie regenerabilă: Surse de energie care pot fi reînnoite sau regenerabile, precum energia solară, eoliană, hidroenergia sau bioenergia.
Sectoarele energetice și siderurgic: Industrii care se bazează pe consum mare de energie, unde siderurgia se referă la procesarea și producerea oțelului.

Link-uri sugerate:

Din păcate, nu pot naviga pe internet pentru a verifica adrese URL valide, așa că nu voi putea oferi legături directe către domenii asociate sau sugerate relacionate cu acest subiect.