Wednesday, February 21st, 2024

Evoluția Controversată a Companiei Woodside Energy

Rezumat: Compania australiană Woodside Energy, cel mai mare producător de petrol și gaze din Australia, a înregistrat o creștere a căutării de noi rezerve de combustibili fosili, precum și o creștere a emisiilor directe de gaze cu efect de seră, în ciuda aspirației declarate de a atinge emisii net-zero.

Compania Woodside Energy, desemnată drept cel mai mare producător de petrol și gaze din Australia, şi-a intensificat recent activitățile de explorare pentru combustibili fosili, ceea ce a atras critici legate de impactul asupra mediului. În 2019, compania a alocat 160 de milioane de dolari pentru explorări, o sumă care a scăzut la 96 de milioane în anul pandemiei Covid-19, ca apoi să urce dramatic la 418 milioane de dolari în 2022. Acest salt a survenit după ce Woodside a preluat activele petroliere și de gaze ale compañiei BHP la jumătatea anului 2022, chiar dacă anterior afirmase că aspiră la o emisie netă zero de gaze cu efect de seră până în 2050 sau mai devreme.

Scopul stabilit de Woodside vizează numai emisiile “de tip 1” și “de tip 2”, cele care provin din operațiunile proprii și din generarea energiei electrice consumate. Conform companiei, acestea au fost reduse cu 11% față de media anilor 2016-2020. Totuși, raportul editat de Australian Conservation Foundation afirmă că reducerea emisiilor pretinsă de Woodside se bazează pe achiziționarea de compensații de carbon controversate, majoritatea prin proiecte de conservare a terenurilor.

Woodside s-a confruntat cu acuzații de greenwashing din partea analiștilor de mediu care susțin că compania pretinde că reduce poluarea cu efect de seră în timp ce de fapt își extinde planurile de exploatare a combustibililor fosili. Planurile de expansiune ale companiei includ dezvoltarea câmpurilor de gaze Scarborough și Browse, situate în largul coastelor Australiei de Vest, și prelungirea operabilității instalației de prelucrare a gazelor din peninsulă Burrup până în anul 2070. De asemenea, aceasta are în vedere proiecte de creștere, precum dezvoltările petrolifere din Senegal și Golful Mexic.

FAQ despre Woodside Energy și Impactul asupra Mediului

Ce este Woodside Energy?
Woodside Energy este cea mai mare companie australiană de producție a petrolului și gazelor naturale.

Ce face Woodside Energy pentru a căuta noi rezerve de combustibili fosili?
Compania și-a intensificat activitățile de explorare pentru combustibili fosili, alocând 418 milioane de dolari în 2022 pentru explorare, față de 96 de milioane în perioada pandemiei COVID-19.

Ce sunt emisiile net-zero?
Emisiile net-zero (zero net la emisii) reprezintă o stare în care cantitatea de gaze cu efect de seră emise este echivalată sau compensată prin reducerea ori absorbția acestora din atmosferă, obiectivul fiind ca impactul net asupra climei să fie nul.

Cum se clasifică emisiile pe care Woodside Energy aspiră să le reducă?
Woodside Energy vizează reducerea emisiilor de tip 1 și de tip 2. Emisiile de tip 1 sunt directe și provin din operațiunile proprii, iar cele de tip 2 sunt indirecte și sunt asociate cu energia electrică pe care compania o consumă.

Ce înseamnă greenwashing?
Greenwashing-ul reprezintă practica unei companii de a se prezenta în mod înșelător ca fiind mai ecologică sau mai responsabilă față de mediu decât este în realitate.

Care sunt proiectele de dezvoltare pe care Woodside Energy le are în vedere?
Compania are planuri care includ dezvoltarea câmpurilor de gaze Scarborough și Browse, extinderea operabilității instalației de procesare a gazelor din peninsulă Burrup, precum și dezvoltări petrolifere în Senegal și Golful Mexic.

Cum a fost criticată Woodside Energy?
Criticii acuză compania de greenwashing, susținând că, deși pretinde că reduce emisiile de gaze cu efect de seră, își extinde activitățile de exploatare a combustibililor fosili, cu un impact pozitiv asupra emisiilor.

Există sugestii de link-uri relevante legate de acest subiect?
Pentru mai multe informații privind problemele de mediu și energia, puteți vizita următoarele site-uri:
Fundatia Conservației Australiene (Australian Conservation Foundation)
Consiliul Climatic al Australiei (Climate Council of Australia)
Woodside Energy

Vă rugăm să rețineți că legăturile externe trebuie verificate pentru a se asigura că acestea sunt valide și sigure pentru a accesa.