Friday, December 8th, 2023

De ce iPad-ul nu folosește OLED?

iPad de la Apple a schimbat regulile jocului în lumea tabletelor încă de la începuturile sale. Cu toate acestea, gigantul tehnologic a fost lent în adoptarea tehnologiei OLED (diode organice emițătoare de lumină) pentru linia sa de iPad, în ciuda implementării cu succes a acesteia în alte produse Apple, precum iPhone și Apple Watch. Acest lucru a dus la speculații și zvonuri privind posibila trecere la ecrane OLED în viitoarele modele iPad.

OLED: Următorul pas pentru iPad?
Tehnologia OLED oferă mai multe avantaje față de actualele ecrane LCD (Liquid Crystal Display) și mini-LED (Light Emitting Diodes) utilizate în iPad. Afișajele OLED oferă negre mai profunde, culori mai precise, o luminozitate mai mare și o durată de viață a bateriei potențial îmbunătățită. . Acest lucru se datorează faptului că pixelii OLED emit propria lor lumină, permițând un contrast și o acuratețe a culorilor mai bune.

Cu toate acestea, tehnologia OLED are, de asemenea, dezavantajele sale. Unul dintre cele mai semnificative este riscul de arsură, în cazul în care imaginile statice care rămân pe afișaj pentru perioade lungi de timp pot lăsa un semn permanent. În ciuda acestui aspect, experții consideră în continuare că OLED este superior tehnologiei mini-LED, care este utilizată în prezent în iPad Pro de 12,9 inchi și MacBook Pro.

Tranziția zvonită la OLED
Zvonurile sugerează că Apple plănuiește să lanseze noi modele iPad Pro cu ecrane OLED în prima jumătate a anului 2024. Se preconizează că modelele iPad Pro de 11 inchi și 12,9 inchi vor fi primele care vor face trecerea, tehnologia putând fi extinsă în viitor și la restul gamei iPad.

Pentru a rezolva problemele asociate cu tehnologia OLED, cum ar fi arsura și nivelurile de luminozitate, Apple ar avea în vedere o abordare unică. Se spune că societatea ar folosi un tip de tehnologie de afișare OLED cunoscut sub numele de „tandem stack”, care poate crește luminozitatea, poate îmbunătăți longevitatea afișajului și poate reduce consumul de energie cu aproximativ 30% în comparație cu panourile OLED tradiționale.

Impactul asupra prețului
Se așteaptă ca trecerea la tehnologia OLED să vină cu o creștere semnificativă a prețurilor. Primele zvonuri sugerează un preț de pornire de 1.500 de dolari pentru iPad Pro de 11 inchi cu OLED și de 1.800 de dolari pentru versiunea de 12,9 inchi. Aceasta ar fi o creștere substanțială față de prețurile de pornire actuale de 799 de dolari pentru iPad Pro de 11 inchi și de 1.099 de dolari pentru modelul de 12,9 inchi.

Deși aceste prețuri sunt speculative, pare probabil ca introducerea tehnologiei OLED să ducă la o creștere a prețurilor pentru modelele iPad Pro. Cu toate acestea, calitatea sporită a ecranului și potențialele îmbunătățiri ale duratei de viață a bateriei ar putea justifica costul mai mare pentru mulți utilizatori.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Ce este OLED?

OLED înseamnă diode organice emițătoare de lumină. Este un tip de tehnologie de afișare care oferă negri mai profunzi, culori mai precise și o luminozitate mai mare în comparație cu afișajele LCD și mini-LED. Acest lucru se datorează faptului că pixelii dintr-un afișaj OLED emit propria lumină, permițând un contrast și o acuratețe a culorilor mai bune.

Care este diferența dintre OLED și mini-LED?
Ecranele mini-LED sunt alcătuite din mii de LED-uri mici dispuse în mai multe zone de atenuare. Acest lucru permite ecranelor mini-LED să atingă niveluri de luminozitate mai ridicate decât cele ale ecranelor OLED, dar nivelurile de negru sunt în continuare mai bune pe ecranele OLED. Acest lucru se datorează faptului că pixelii înșiși sunt cei care produc lumina, astfel încât, atunci când acești pixeli trebuie să fie negri, pot fi dezactivați complet.

Ce este burn-in?
Burn-in este o problemă de afișare care poate apărea atunci când o imagine statică rămâne pe ecran pentru perioade lungi de timp. Când se întâmplă acest lucru, o urmă vizibilă a acelei imagini rămâne pe ecran, indiferent de ceea ce urmăriți. Aceasta este o problemă cunoscută în cazul ecranelor OLED.

Ce este tehnologia OLED „tandem stack”?
„Tandem stack” este un tip de tehnologie de afișare OLED care poate crește luminozitatea, poate îmbunătăți longevitatea afișajului și poate reduce consumul de energie cu aproximativ 30% în comparație cu panourile OLED tradiționale. Se pare că Apple plănuiește să utilizeze această tehnologie în viitoarele sale modele iPad.