Wednesday, February 21st, 2024

Comoara de fier vechi a păstrătorului de istorie

O colecţie unică de fiare de călcat antice este mândria lui Kevin McCartney, un fost profesor de geologie pasionat de istoria acestor obiecte de uz casnic. Cu peste 500 de piese, multe datând din secolul al XIX-lea, colecţia cuprinde exemplare funcţionale pe baza de gazolină, gaz natural, cărbune sau kerosen. Interesul său s-a materializat într-un canal de YouTube, prin care împărtășește pasiunea sa cu lumea. Recent, colecţia sa a fost îmbogăţită cu un fier de călcat electric din 1891, extrem de rar, unul dintre doar cinci rămase în întreaga lume.

Kevin și soția sa, Kate, sunt proprietarii unei locuințe cu mic dejun denumite sugestiv “The Old Iron Inn”, ale cărei pereţi sunt tapetaţi cu istorii feroase. Amator de antichități, McCartney a început să colecţioneze în adolescenţă, când a achiziționat primul său fier de călcat cu gaz pentru doar un dolar.

Înainte de a deveni o prezență obișnuită în gospodării, fiarele de călcat electrice erau privite cu suspiciune, tehnologia fiind încă la începuturile ei. Modelul Carpenter-Nevens, achiziționat recent, cântărește impresionante 20 de libre și vine echipat cu un cablu spiralat necesar conexiunii la prizele electrice, care erau rare în acele timpuri.

McCartney este fascinat de varietatea impresionantă a colecţiei sale și intenționează să continue să împărtăşească acest patrimoniu. Dedicarea sa este atât de profundă încât se gândește să ofere fierul Carpenter-Nevens Institutului Smithsonian, astfel încât mai mulți oameni să poată aprecia acest artefact istoric. Fostul profesor nu exclude nici posibilitatea de a-și transforma pasiunea într-o carte pe viitor, dar deocamdată, canalul său de YouTube rămâne principalul vehicul de educare și împărtășire a cunoștințelor despre aceste obiecte de epocă.

Secțiunea Întrebări Frecvente (FAQ)

Ce gen de colecție posedă Kevin McCartney?
Kevin McCartney are o colecție unică de fiare de călcat antice, cu peste 500 de exemplare, unele datând din secolul al XIX-lea. Aceasta include fiare de călcat care funcționează cu gazolină, gaz natural, cărbune sau kerosen, cât și un rar fier de călcat electric din 1891.

Cum își împărtășește Kevin McCartney pasiunea pentru colecția sa?
Kevin McCartney își împărtășește pasiunea printr-un canal de YouTube, unde publică material despre fiarele de călcat antice din colecția sa.

Ce este “The Old Iron Inn”?
“The Old Iron Inn” este o locuință cu mic dejun deținută de Kevin și soția sa, Kate, unde decorul include istorii ale fiarelor de călcat și piese din colecție.

Cum și când a început Kevin McCartney să colecționeze fiare de călcat?
Kevin, pasionat de antichități, a început să colecționeze fiare de călcat în adolescență, când a cumpărat primul său fier de călcat cu gaz pentru doar un dolar.

De ce erau fiarele de călcat electrice privite cu suspiciune la început?
Tehnologia fiarelor de călcat electrice era în faza incipientă și erau privite cu suspiciune înainte să devină comune în gospodării. De asemenea, prizele electrice erau rare în acea perioadă.

Cât cântărește și ce caracteristici are modelul Carpenter-Nevens?
Modelul Carpenter-Nevens, un fier de călcat electric, cântărește 20 de libre și este echipat cu un cablu spiralat pentru conectarea la prizele electrice.

Ce planuri are Kevin pentru colecția sa viitor?
Kevin McCartney se gândește să doneze fierul Carpenter-Nevens Institutului Smithsonian și plănuiește să continue să împărtășească istoriile din colecția sa. De asemenea, ia în considerare posibilitatea de a scrie o carte despre pasiunea sa pentru fiarele de călcat antice.

Definiții pentru termeni cheie și jargon:

Fiare de călcat antice: Obiecte de uz casnic utilizate în trecut pentru a îndrepta țesăturile și hainele, operate manual cu surse variate de căldură.
Fiare de călcat pe bază de gazolină, gaz natural, cărbune sau kerosen: Tipuri de fiare care folosesc combustibili fosili pentru a genera căldura necesară călcării.
Cablu spiralat: Un tip de cablu electric flexibil utilizat adesea pentru a conecta aparate electrice la o sursă de curent în perioadele inițiale ale electricității în gospodării.

Sugestii de link-uri conexe la domeniu principal:
– Pentru informații despre istoria tehnologiei de uz casnic vă sugerăm să vizitați site-ul Smithsonian Magazine.
– Pentru materiale educative și videoclipuri despre antichități și colecționarea acestora, vizitați YouTube.