Wednesday, February 21st, 2024

Care sunt tendințele tehnologice profunde în 2023?

În 2023, tehnologia profundă (DeepTech) a continuat să domine peisajul tehnologic global, cu o serie de tendințe emergente care au avut un impact semnificativ asupra industriei. În acest articol, vom explora aceste tendințe și vom analiza modul în care ele au modelat și vor continua să modeleze lumea tehnologică.

Inteligența Artificială Aplicată

Inteligența Artificială (IA) a continuat să fie o forță dominantă în tehnologia profundă în 2023. IA a evoluat de la teorii conceptuale la aplicații practice, revoluționând industriile și permițând niveluri fără precedent de automatizare, inteligență și inovație în era digitală. În 2023, IA a fost aplicată într-o serie de domenii, inclusiv Internetul Obiectelor (IoT), Blockchain, Spacetech și Învățarea Automată Industrializată, schimbând peisajul afacerilor la nivel global și îmbunătățind viețile noastre într-un mod subtil, dar stabil1.

5G și Dincolo

Tehnologia 5G a continuat să evolueze în 2023, promițând viteze și mai rapide, latență mai mică și conexiuni mai fiabile. Aceste avansări au permis adoptarea pe scară largă a tehnologiilor precum realitatea augmentată (AR), realitatea virtuală (VR) și Internetul Obiectelor (IoT), deblocând noi posibilități pentru comunicare și schimb de date2.

Calculul Cuantic

Calculul cuantic a fost pe punctul de a deveni o realitate în 2023. Cu potențialul de a rezolva probleme complexe care sunt în afara capacității calculatoarelor clasice, calculul cuantic a generat un entuziasm considerabil în industria tehnologică3.

Investițiile în DeepTech în Europa

Europa a fost într-o poziție deosebit de bună pentru a capitaliza aceste tehnologii viitoare. Europa este acasă pentru 6 dintre primele 20 de universități la nivel mondial pentru știința calculatoarelor, talent bine educat și suport guvernamental și public la scară largă. Investițiile în startup-uri europene de Inteligență Artificială au crescut cu +50% comparativ cu 2022, ajungând la un record de 1,3 miliarde de dolari în 202334.

Încheiere

În concluzie, 2023 a promis să fie un an de progrese tehnologice și inovații remarcabile. De la IA 2.0 la calculul cuantic, soluțiile de energie curată la dezvoltarea etică a tehnologiei, aceste tehnologii emergente au potențialul de a revoluționa industriile și de a îmbunătăți calitatea vieții2.

Întrebări frecvente

 1. Ce este tehnologia profundă (DeepTech)?
  Tehnologia profundă se referă la inovațiile tehnologice care au potențialul de a crea disrupții semnificative în industrie, adesea rezultând din cercetare științifică avansată.
 2. Ce este Inteligența Artificială (IA)?
  Inteligența Artificială este un domeniu al informaticii care se concentrează pe crearea de sisteme capabile să efectueze sarcini care necesită în mod normal inteligența umană. Acestea pot include învățarea și adaptarea, recunoașterea vorbirii, percepția vizuală și decizia.
 3. Ce este Internetul Obiectelor (IoT)?
  Internetul Obiectelor se referă la rețeaua de dispozitive fizice, vehicule, electrocasnice și alte obiecte care sunt încorporate cu senzori și software pentru a permite conectivitatea și schimbul de date.
 4. Ce este Calculul Cuantic?
  Calculul cuantic este un domeniu al informaticii care se concentrează pe dezvoltarea de calculatoare care utilizează principiile mecanicii cuantice pentru a efectua calculul. Acestea au potențialul de a rezolva probleme care sunt în afara capacității calculatoarelor clasice.
 5. Ce este 5G?
  5G este a cincea generație de tehnologie de rețea mobilă. Promite viteze de date mult mai rapide, latență mai mică și capacitate mai mare decât rețelele 4G existente.