Wednesday, February 21st, 2024

Australienii se confruntă cu dificultăți financiare folosind cardurile de credit

Un studiu recent elaborat de Finder a scos la iveală că un număr impresionant de australieni se bazează pe cardurile de credit pentru a face față dificultăților financiare. Analiza realizată de Finder pentru Raportul privind Cardurile de Credit din anul 2024 arată că aproape jumătate dintre deținătorii de carduri de credit (44%) au efectuat achiziții neplanificate în ultimul an. Aceasta se traduce prin aproximativ 4,6 milioane de australieni care s-au confruntat cu cheltuieli neprevăzute.

Dintre aceștia, circa 750.000 de persoane (7%) s-au văzut nevoiți să folosească cardul de credit după ce și-au epuizat fondurile înainte de salariu, iar unul din cinci (21%) au fost luați prin surprindere de cheltuieli de urgență. Un alt aspect îngrijorător este faptul că 14% dintre respondenți recunosc că au cheltuit mai mult decât ar fi trebuit în perioadele de reduceri, cum ar fi Black Friday, contribuind astfel la adâncirea problemelor lor financiare.

Expertul în carduri de credit de la Finder, Amy Bradney-George, subliniază că creșterea costurilor de viață și inflația au pus presiune pe bugetele familiilor, forțând mulți dintre aceștia să se bazeze pe cardurile de credit ca pe o ultimă soluție. De asemenea, studiul relevă o discrepanță între sexe, femeile apelând de patru ori mai des la cardurile de credit decât bărbații în cazul insuficienței fondurilor înainte de ziua de salariu. Milenialii sunt de asemenea afectați in mod disproporționat, un sfert dintre ei fiind obligați să recurgă la credit în situații de urgență.

În fața acestor descoperiri, Bradney-George recomandă australienilor să fie precauți cu cheltuielile și să prioritizeze nevoile esențiale. Ea le sfătuiește pe persoanele cu datorii pe carduri de credit să analizeze opțiuni precum transferul balanței pe carduri care oferă rate ale dobânzii de 0% pe transferuri de balanță în perioada introductivă. Totodată, ea sugerează că este esențial să existe un plan de rambursare pentru a nu acumula alte taxe de interes după finalizarea perioadei promoționale.

Pentru cei aflați sub presiune financiară, se recomandă contactarea creditorilor pentru asistență sau căutarea sfaturilor de la servicii gratuite de consiliere financiară, precum Helpline-ul Național pentru Datorii. Gestionarea responsabilă a finanțelor și măsurile proactive sunt cruciale pentru a reduce impactul dependenței de cardurile de credit asupra bugetelor casnice.

### FAQ (Întrebări Frecvente)

De ce australienii utilizează cardurile de credit în situații financiare dificile?
Conform studiului Finder, australienii folosesc cardurile de credit pentru a face față cheltuielilor neplanificate și dificultăților financiare din cauza creșterii costurilor de viață și inflației.

Câți australieni au cheltuit neplanificat cu cardul de credit?
Studiul Finder indică faptul că 44% dintre deținătorii de carduri de credit au efectuat achiziții neplanificate în ultimul an, reprezentând aproximativ 4,6 milioane de persoane.

Care sunt categoriile de persoane cel mai des afectate de utilizarea cardurilor de credit?
Femeile și milenialii sunt mai des afectați, cu femeile apelând de patru ori mai des la cardurile de credit față de bărbați în situații financiare strâmte și un sfert dintre mileniali fiind nevoiți să recurgă la credit în caz de urgență.

Ce sfaturi oferă expertul în carduri de credit de la Finder, Amy Bradney-George, pentru gestionarea datoriilor pe carduri de credit?
Amy Bradney-George recomandă cheltuieli prudente, prioritizarea nevoilor esențiale și analizarea opțiunilor precum transferul balanței pe carduri cu dobândă 0% în perioada introductivă. De asemenea, este important să existe un plan de rambursare pentru a evita taxele suplimentare după finalizarea perioadei promoționale.

Ce se recomandă persoanelor sub presiune financiară?
Pentru cei în dificultate financiară, este recomandat să contacteze creditorii pentru asistență sau să caute sfaturi de la servicii de consiliere financiară gratuite, cum ar fi Helpline-ul Național pentru Datorii.

### Termeni Cheie și Definiții

Cheltuieli Neplanificate: Achiziții sau plăți care nu au fost anticipate sau bugetate.
Rate Ale Dobânzii de 0%: O perioadă promoțională în care nu se percepe dobândă la soldul transferat pe un card de credit.
Mileniali: Generația născută între anii 1980 și 2000, uneori cunoscută și ca Generația Y.
Transfer de Balanță: Procesul de transferare a soldului datorat de pe un card de credit pe un altul, adesea pentru a profita de o rată a dobânzii mai mică.
Helpline-ul Național pentru Datorii: Un serviciu gratuit de consiliere pentru persoanele care se confruntă cu probleme financiare în Australia.

### Link-uri Sugerate

Finder Australia
MoneySmart (site-ul de educație financiară a guvernului australian)
National Debt Helpline (Helpline-ul Național pentru Datorii din Australia)

Pentru a fi în concordanță cu cerința de a nu include hyperlink-uri necertificate, aceste link-uri sunt sugestii bazate pe domeniile oficial recunoscute ale entităților menționate și nu pe subpagini specifice.