Wednesday, February 21st, 2024

Android 15 ar putea introduce un meniu avansat pentru monitorizarea sănătății bateriei, similar cu cel de pe iPhone

Android 14 a adus cu sine o serie de API-uri noi pentru monitorizarea sănătății bateriei, iar Android 15 ar putea îmbunătăți și mai mult această caracteristică. În cea mai recentă versiune beta a Android 14, au fost incluse opțiuni pentru baterie și o pagină ascunsă pentru monitorizarea sănătății bateriei. Google lucrează, de asemenea, la funcții precum citirea numerelor de serie ale bateriilor pentru a face distincția între bateriile originale și cele de la terți.

Nimic nu este mai frustrant decât să te trezești după o noapte lungă de odihnă, să te pregătești să mergi la birou și să îți iei telefonul doar pentru a vedea că acesta nu s-a încărcat deloc. Este la fel de enervant când îți încarci telefonul complet, doar pentru a descoperi că este deja în modul de economisire a bateriei până la prânz. Niciun telefon nu ar exista fără bateria sa, dar adesea, bateriile sunt prima parte a telefonului care se degradează și necesită înlocuire.

Android 14 a făcut posibilă vizualizarea unor aspecte ale sănătății bateriei telefonului cu ajutorul noilor API-uri pe care versiunile anterioare nu le aveau. Versiunile beta recente ale sistemului de operare evidențiază rezultatele muncii acestor API-uri, indicând că Android 15 ar putea aduce îmbunătățiri semnificative în acest sens.

În timp ce există o pagină de informații despre baterie ușor accesibilă care a fost introdusă în actualizarea de caracteristici Pixel din decembrie 2023 a Google și care arată informații simple, cum ar fi data de fabricație și numărul de cicluri de încărcare ale bateriei telefonului, un meniu ascuns în prezent prezintă cadrul a ceea ce urmează să vină. Acest lucru sună foarte similar cu pagina Apple “Battery Health & Charging” din iOS.

Notabil este faptul că, în prezent, nu se afișează nicio informație pe pagina de sănătate a bateriei, cu excepția unei note care spune: “Bateriile se degradează în timp și durează mai puține ore între încărcări.” În plus, s-a descoperit că Google va putea în curând să citească și să traducă ce reprezintă numerele de serie ale bateriilor pe telefoanele Android. Acest lucru va ajuta utilizatorii de Android să determine dacă bateria telefonului lor este originală sau de la terți.

Deși este destul de dificil pentru aplicațiile terțe să citească în mod precis informațiile despre durata de viață a bateriei în acest moment, există unele care încearcă să facă acest lucru.

FAQ

 1. Ce sunt API-urile?
  API (Application Programming Interface) este un set de reguli și definiții care permit comunicarea între două sau mai multe programe software.
 2. Ce este un număr de serie al bateriei?
  Numărul de serie al bateriei este un cod unic atribuit fiecărei baterii de către producător, care poate fi folosit pentru a identifica bateria și pentru a verifica autenticitatea acesteia.
 3. Ce înseamnă “baterie de la terți”?
  O “baterie de la terți” se referă la o baterie care nu este produsă de producătorul original al dispozitivului, ci de o altă companie. Aceste baterii pot varia în ceea ce privește calitatea și performanța.
 4. Ce este un ciclu de încărcare al bateriei?
  Un ciclu de încărcare se referă la procesul de încărcare a unei baterii de la 0% la 100% și apoi descărcarea acesteia înapoi la 0%. Numărul de cicluri de încărcare pe care o baterie îl poate suporta înainte de a începe să se degradeze poate varia în funcție de tipul de baterie și de modul în care este utilizată.