
O posibilă restructurare a Departamentului Educației din Statele Unite, propusă de fostul președinte Donald Trump, ar putea avea în curând un impact direct asupra școlilor din Texas, în special în zonele rurale. Printre domeniile vizate se numără finanțarea, păstrarea cadrelor didactice și resursele oferite elevilor.
Reducerea fondurilor alocate Departamentului Educației ar putea atrage după sine tăieri bugetare în mai multe programe esențiale, printre care și programul Title I, destinat sprijinirii elevilor și școlilor cu venituri mici. Aceste schimbări pot afecta, de asemenea, serviciile oferite elevilor cu dizabilități.
Superintendența districtului școlar Henrietta ISD, Jamie Clark, consideră că intenția reală este de a oferi statului Texas mai mult control asupra propriului sistem educațional.
„Cei care cunosc cel mai bine nevoile Texasului sunt legislatorii noștri din Texas. Cu cât intervenția federală este mai departe, cu atât mai bine. Atunci când te gândești la nivel federal, totul încearcă să se aplice la scară națională, într-o manieră uniformă, care nu se potrivește întotdeauna realităților locale,” a declarat Clark.
În luna martie, Donald Trump a anunțat practic desființarea Departamentului Educației, după o existență de 45 de ani, calificându-l, potrivit lui Clark, drept un „experiment eșuat”.
„Până acum am auzit clar că Trump susține pe deplin ideea de control local. Sunt de acord cu multe dintre aceste principii. Totuși, trebuie să ținem cont că în prezent sunt multe lucruri legate de Departamentul Educației. Așadar, e necesar să analizăm cu atenție toate implicațiile, pentru că primim finanțare prin acest departament,” a adăugat ea.
Prin programul Title I, Departamentul Educației alocă fonduri școlilor din Texas pentru a sprijini inițiativele care au ca scop îmbunătățirea performanțelor academice ale elevilor dezavantajați.
În 2023, statul Texas a beneficiat de 3,9 miliarde de dolari sub formă de finanțare federală pentru educație.
„La Henrietta, școala noastră elementară este clasificată drept campus Title I, ceea ce înseamnă că peste 50% dintre elevi provin din familii cu venituri reduse. În acest context, fondurile Title I sunt esențiale pentru a oferi sprijin suplimentar. Dacă aceste fonduri dispar, trebuie găsit un mod prin care statul să preia responsabilitatea și să asigure continuitatea resurselor,” a explicat Clark.
În afară de sprijinul academic, programul Title I oferă și resurse pentru elevii cu dizabilități, materiale pentru profesori și multe alte forme de asistență necesare bunei funcționări a unităților de învățământ.
„Nu putem pur și simplu să renunțăm la aceste fonduri. Ne-am bazat pe ele încă de când lucrez în învățământ, și nu pot spune exact când a început acest sprijin, dar știu că există de foarte mulți ani,” a conchis Clark.
O eventuală descentralizare completă a sistemului educațional american ridică numeroase întrebări în rândul comunităților locale, care se tem că pierderea sprijinului federal ar putea afecta grav școlile cu resurse limitate.