Cum este abordată tema alegerilor în cadrul centrelor de tineret din Bălți

Cum este abordată tema alegerilor în cadrul centrelor de tineret din Bălți

Unii tineri din Bălți au ales să-și petreacă timpul liber investind în dezvoltarea personală. Ei aleg voluntariatul ca o posibilitate de a se afirma. Comunitatea de voluntari din cadrul centrelor de tineret le oferă sprijinul necesar pentru ca ideile lor să devină realitate.

Traininguri, prezentări și schimb de experiență: tinerii sunt implicați în toate domeniile, mai puțin în cel politic. Managerii centrelor ezită să abordeze teme politice în cadrul discuțiilor cu tinerii, încercând astfel să evite propaganda. 

În acest context, sunt oare instruiți tinerii în cadrul centrelor în a deveni cetățeni activi și a avea o poziție civică bine determinată?

Despre participarea tinerilor la alegeri, dar și implicarea lor în viața comunității, am discutat cu managerii celor mai active centre de tineret din Bălți: Cum comunică autoritățile locale cu tinerii?

În cadrul unei discuții cu câțiva consilieri municipali ai orașului Bălți, tinerii   s-au arătat preocupați de problema inexistenței unui consiliu local al tinerilor. Implicarea activă a tinerilor în viața politică la nivel local este practic imposibilă fără crearea acestuia. 

Ludmila Blaj, specialista în domeniul tineret din cadrul Direcției Învățământ, Tineret și Sport a precizat că un astfel de proiect este pe cale de a fi implementat. În acest sens este necesar de aprobat Strategia Municipală de Tineret, după care ar urma semnarea unui acord de colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării privitor la Programul de dezvoltare al centrelor de tineret

 

În raportul MECC din 2018 „Capacitățile instituționale ale centrelor de tineret din Moldova” s-a ajuns la concluzia că Tinerii cu vârsta de 18-35 de ani sunt mai dificil de mobilizat în activități pe motiv că mulți dintre ei pleacă la studii, migrează intern/extern sau sunt preocupați cu problemele familiei. 

Tinerii au menționat că pentru a fi activi, au nevoie de următoarele:

  • să fie auziți și susținuți în dezvoltarea inițiativelor de participare;
  • condiții egale de participare tuturor tinerilor (mediu urban/rural, tineri activi/mai puțin activi, băieți/fete etc.)
  • informare cu privire la chestiunile și problemele care îi preocupă; dezvoltarea abilităților necesare pentru o participare eficientă prin intermediul dialogului, discuției, acumulării experienței practice.
  •  relații de încredere și acceptarea de grup; să fie acceptate greșelile lor și să le ofere spațiu/timp pentru dezvoltarea în baza acestora; să fie luate în considerare interesele lor.
Google+ Linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

*