Subiecte de interes public, discutate la Bălți

Subiecte de interes public, discutate la Bălți

În data de 19 decembrie, în oficiul asociației Promo-LEX din Bălți, un grup de cetățeni a participat la o sesiune. Aceasta a fost coordonată de expertul Promo-LEX, Ion Ciobanu și președinta AO „Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI”, Diana Grosu. Subiectele principale ale sesiunii au fost: noul sistem electoral mixt și noul sistem de achiziții publice MTender. 

Studenți, voluntari, potențiali observatori ai procesului electoral au participat la o sesiune dedicată informării asupra noului sistem electoral mixt și a noului sistem de achiziții publice MTender. În cadrul oficiului Promo-LEX, au fost dezbătute mai multe teme legate de acest subiect. Bălțenii și-au creat o percepție mai clară asupra modului desfășurării alegerilor parlamentare care vor avea loc în februarie 2019.

Asociația Promo-LEX este o organizație neguvernamentală, care are drept scop dezvoltarea democrației în Republica Moldova prin promovarea şi apărarea drepturilor omului, monitorizarea proceselor democratice şi consolidarea societății civile. În februarie 2019, Promo-LEX va monitoriza alegerile parlamentare.

Bălțiul are două circumscripții. Circumscripția 9 și 10. Ce înseamnă asta? Dvs. când veți veni la alegeri, veți vota pe două buletine. Într-un buletin veți vota pentru partide politice, conform sistemului proporțional, care prevede în total 50 de locuri în viitorul parlament. Pe al doilea buletin veți vota persoane, lideri locali, candidații pentru circumscripții, conform sistemului majoritar, care preconizează 51 de locuri în viitorul parlament. Rolul Promo-LEX în aceste alegeri este de watchdog. Noi vom monitoriza alegerile, vom asigura corectitudinea desfășurării procesului electoral

Ion Ciobanu, coordonator regional Promo-LEX

În a doua parte a sesiunii, președinta AO „Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI”, Diana Grosu a vorbit despre MTender, noul sistem de achizitii publice. Participanții au fost informați despre apelurile formulate în ultima perioadă de organizațiile neguvernamentale cu privire la îngrijorarea cu referire la ridicarea pragurilor pentru achiziții publice și cu privire la apelul privind necesitatea stringentă a sustenabilității și dezvoltării continue a sistemului de achiziții electronice MTender din 18 decembrie 2018.

Ce sunt achizițiile publice? Tot ceea ce cumpără autoritățile publice din banii publici. Autoritățile publice trebuie să respecte legislația în ceea ce ține de achiziționare. Cu cât suma achiziției e mai mare, cu atât procedura trebuie să fie mai transparentă. Recent a fost adoptat un proiect de lege care a mărit pragurile pentru achizițiile publice. Acest proiect de lege creează premise pentru majorarea considerabilă a volumului banilor publici utilizați netransparent și ineficient. 

Societatea civilă a atras atenția de mai multe ori asupra problemei utilizării pe scară largă a contractelor de mică valoare și utilizarea lor pentru a diviza achizițiile cu scopul de a beneficia de lipsa de transparență și nereglementarea acestora de către Legea 131 cu privire la achizițiile publice. Autoritățile publice în loc să întreprindă acțiuni de reducere a utilizării procedurilor absolut netransparente au majorat pragurile pentru achiziții publice semnificativ. Ceea ce va avea ca efect utilizarea cu amploarea procedurilor netransparente și aplicarea divizărilor de achiziție. Toate acestea pentru a putea selecta furnizorul de bunuri și servicii fără nici o concurență la prețuri de cele mai multe ori majorate.

Activiștii civici au așteptat ca și contractele de valoare mică vor fi obligatorii de realizat prin sistemul MTender pentru a pune lumină pe zona cu risc mărit de corupție. Însă autoritățile au oferit un spațiu și mai mare pentru dezvoltarea fenomenelor nocive din domeniul achizițiilor publice

Diana Grosu, președinta AO „Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI”

Această activate a fost posibilă grație proiectului „Banii publici sunt și banii mei” implementat în parteneriat cu AGER și finanțat de către National Endowment for Democracy.

Google+ Linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

*