Corupția în educație: expertul CNA a discutat cu directorii de licee și gimnazii din Bălți

Corupția în educație: expertul CNA a discutat cu directorii de licee și gimnazii din Bălți

Ieri, 15 octombrie, AO „Asociaţia pentru Drepturile Omului Lex XXI” a organizat un atelier care a pus în discuție prevederile planului sectorial anticorupție în domeniul educației pentru perioada 2018-2020. La eveniment au participat directorii de licee și gimnazii alături de expertul de la Centrul Național Anticorupție.

În cadrul atelierului de lucru au fost puse în discuție problema corupție versus buna guvernare și prevederile planului sectorial anticorupție în domeniul educației pentru perioada 2018-2020.

Președinta AO „Asociaţia pentru Drepturile Omului Lex XXI”, Diana Grosu a vorbit despre problema corupției care îngrijorează o mare parte a societății:

Este important faptul că recent a fost adoptată Hotărârea de Guvern 816 din 20 august 2018 privind aprobarea Planului sectorial anticorupție în domeniul educației pentru anii 2018-2020. Este pentru prima dată când avem un plan anticorupție pe sector. Aceasta nu înseamnă că corupția este în mod special concentrată în domeniul educației. Este un fenomen care influențează negativ dezvoltarea țării noastre și este peste tot: medicină, educație, politică. Dar prezența corupției în educație doare în mod special. Pentru că educația trebuie să schimbe lucrurile spre bine”.

Ion Ciobanu, coordonator regional Promo-LEX, a menționat că la cazurile de corupție ”tradiționale”, care au loc în instituțiile de învățământ, s-au adăugat și elemente cu titlul novator:

Pe lângă faptul că sunt reflectate problemele tradiționale, cum ar fi: colectări, plăți neformale în instituțiile de învățământ, folosiri iraționale și netransparente ale banilor publici, se discută și fraudele academice în instituțiile de învățământ. Astfel, este calificat ca corupție recunoașterea nejustificată a rezultatelor academice, deci promovarea persoanelor la diverse olimpiade. De asemenea, ca factor novator este lupta contra plagiatului”.

Șeful Direcţiei educaţie anticorupţie, Ion Pruteanu, s-a adresat directorilor de licee și gimnazii:

Vin cu un profund simț de respect față de Dvs., cei care sunteți în domeniu, cei care ați mai găsit tărie de caracter și activați. Ceea ce ați ales nu este un lucru foarte ușor, chiar foarte responsabil și uneori nu prea apreciat de cei din jur. În cadrul acestui atelier vom vorbi mai mult despre Programul sectorial anticorupție din domeniul educației pentru perioada 2018-2020. Centrul Național Anticorupție este partenerul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în acest program. Punctele comune în acest parteneriat sunt activitățile de sensibilizare, instruire atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor, studenților, dar și a părinților”.

AO „Asociaţia pentru Drepturile Omului Lex XXI” este partenerul regional al Academiei pentru Inovare prin Educație în implimentarea Proiectului „Vocile Femeilor din Moldova. Vorbiți cu noi!”.

În cadrul acestui proiect au fost organizate discuții cu femeile din Moldova despre provocările cu care se confruntă la nivel local în calitate de femei.

Municipiul Bălți s-a numărat printre localitățile în care femeile au avut oportunitatea să discute despre provocările cotidiene. Participantele au identificat dificultățile cu care se confruntă în comunitatea în care locuiesc. Printre probleme a fost nominalizată și corupția, un fenomen care afectează viață cetățenilor nu doar la nivel local, ci are repercursiuni negative la scară națională.


Această inițiativa este susținută de către European Endownment for Democracy și implementată de către Academia de Inovare și Schimbare prin Educație.

 

foto: facebook.com/promolex.md

Google+ Linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

*