Cât de eficient sunt cheltuiți banii publici în municipiul Bălți?

Cât de eficient sunt cheltuiți banii publici în municipiul Bălți?

Miercuri, 13 iunie 2018, AO “Asociația pentru Drepturile Omului Lex 21” a organizat o masă rotundă pentru a discuta problemele din domeniul achizițiilor publice în municipiul Bălți. “Cât de eficient sunt cheltuiți banii publici în municipiul Bălți?” – aceasta a fost tema evenimentului. La discuții au participat consilieri municipali, reprezentanți ai ONG-urilor locale, directori ai companiilor ce participă des la procedurile de achiziție publică organizate de către primăria Bălți, reprezentantul ziarului local SP, cât și alți cetățeni activi ai municipiului Bălți.

Vlad Ghițu, consilier municial, a subliniat importanța planificării achizițiilor corecte ale achizițiilor publice.
Renata Grădinaru, consilieră municipală, președinta AO “Afina”, a atras atenția asupra importanței responsabilizării membrilor grupului de lucru pentru achiziții publice. Doamna Grădinaru a menționat faptul că membrii grupului de lucru trebuie să-și asume conștient această responsabilitate de a monitoriza executarea contractului, căci obligațiunile lor nu încetează în momentul semnării contractului, ci, dimpotrivă, trebuie să fie foarte atenți cum se execută contractul de achiziție publică.
Doamna Diana Grosu, presedinta AO “Asociația pentru Drepturile Omului Lex 21” a chemat publicul la implicare mai activă în domeniul monitorizării achizițiilor publice și a încurajat participanții să informeze asociația despre încălcările și problemele existente cu care s-au ciocnit.
Sergiu Pascari, reprezentantul Ziarului SP, a prezentat cazul Eximotor, prezentând și poziția Eximotor și poziția Primăriei Bălți, subiect dezbătut cu entuziasm de către participanți.
Domnul Vasilos, directorul Clemantin SRL, a accentuat problema lipsei de profesionalism în întocmirea caietului de sarcini și problema stabilirii valorii estimative a achiziției arbitrar și părtinitor.
Domnul Boris Marcoci, consilier municipal, a adus în discuție problema tergiversărilor neîntemeiate a semnării contractelor de achiziții publice. Dnul Marcoci și-a notat problemele puse în discuție și a anunțat că va lua atitudine în calitate de consilier municipal.
Domnul Alexandr Usatîi, consilier municipal, a menționat necesitatea implicării mai profunde și multilaterale în cazul semnării contractelor de achiziție publică, menționând cazuri concrete din experiența sa anterioară în calitate de vicepreședinte al grupului de lucru pe achiziții publice al primăriei Bălți.
Soluții pentru rezolvarea problemelor din domeniul achizițiilor publice au fost date de către expertul în achiziții publice și președintele AO “LocalInvest”, Alexandru Crigan.
Într-un scurt discurs, Dna Elena Rimes, director Carnex SRL, a prezentat problemele cu care se confruntă producătorii autohtoni în domeniul achizițiilor publice. Dumneaei a menționat cerințele noi a primăriei Bălți, ce nu permit producătorilor autohtoni să poată participa în cursa pentru banul public.
Acest eveniment a fost realizat în cadrul proiectului “Banii publici sunt și banii mei” implementat de către AO “Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI” în parteneriat cu AGER, finanțat de către National Endowment for Democracy.

Google+ Linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

*