Surprize la ușa ta. Doi tineri demonstrează că dacă ai idei și talent, poți avea o afacere de succes în Moldova

Surprize la ușa ta. Doi tineri demonstrează că dacă ai idei și talent, poți avea o afacere de succes în Moldova

Ghenadi Matco și Natalia Prodan reprezintă un exemplu de persoane care au transformat un hobby într-o afacere. Ei aduc fericire în casele celor care au o anume sărbătoare, fie că este vorba de nuntă sau o zi de naștere. Cu ajutorul echipei „Surprize la ușa ta”, cei care nu le pot oferi persoanelor dragi o îmbrățișare, le pot transmite câteva clipe de fericire, demonstrându-și sentimentele.

Timp de doi ani, mica lor afacere a crescut și fericirea pe care o aduc oamenilor este mai mare, căci acum echipa mai realizează și decor pentru diferite sărbători. Ei demonstrează, prin ceea ce fac, că este posibil să crești și să te dezvolți fără să pleci prin străini. Chiar și în Moldova, dacă ai idei și talent, poți avea o afacere de succes.

 

Cum să transformi un hobby într-o afacere?

Deoarece până acum nu mai era un astfel de serviciu în Bălți, am hotărât să mergem la o încercare, să vedem dacă ne va reuși totuși ceva. Astfel, bucuria pe care o aveau cei care primeau surpriza ne inspira cu idei noi și astfel, ne cunoștea lumea, aveam din ce în ce mai multe solicitări de surprize.

 

Este necesar să ai studii în domeniul economiei ca să dezvolți o afacere?

Am studii în contabilitate și acum am hotărât să-mi continui studiile economice la frecvență redusă.

Ar trebui să-ți fie frică de concurenți?

Evident că schimbări sunt, dar trecem peste ele, deoarece avem o bază și lumea știe de noi. Suntem mai vechi în aceasta, deci, mai experimentați. Numărul surprizelor pe care le efectuăm zilnic ne convine, deoarece mai avem și o altă ocupație și anume panourile din flori, care de asemenea necesită multă muncă și timp.

Dacă tot ați menționat despre panourile din flori. Cum vă vin ideile de confecționare ale acestora? Ați făcut cursuri de design, căci panourile sunt efectuate cu acuratețe și profesionalism?

Încă de când eram mică îmi plăcea să fac confecții din hârtie, de aceea acum imaginația cred că a crescut la maxim. Evident, că ne mai inspirăm și din diverse videouri ale vloggerilor. Nu am făcut cursuri de design, deoarece, dacă îmi reușește acest lucru, nu simt nevoia. Cred că modelarea este ceea ce trebuie să îți placă, ci nu să o faci din obligațiune. Doar atunci îți va reuși și vei primi o satisfacție de la lucrul realizat.

 

 

Ce momente dificile pot apărea și cum treci peste ele?

Nu pot spune că au fost momente foarte dificile. Poate că pur și simplu ne descurcam repede, de aceea a și trecut ușor tot ce a fost neplăcut. În general, cred că dacă privești în jur cu pozitivism, toate problemele par mizerbile și se găsește ușor o soluție.

Dacă ați avea ocazia să vă dezvoltați în afara hotarelor țării, ați face acest pas sau ați rămâne în Moldova?

Dacă am avea ocazia să plecăm într-o altă țară, am alege să rămânem în Moldova, deoarece considerăm că și aici te poți dezvolta, important e să gândești bine asupra fiecărui pas pe care îl faci, să iai în considerație toate momentele pozitive și riscurile. Într-o altă țară ar fi foarte greu începutul, mai ales că nu e ca acasă.

Cum reușiți să îmbinați familia și job-ul care vă ocupă atât de mult timp?

Într-adevăr este foarte greu să le reușești pe toate. Sunt zile când suntem mereu în mișcare, nu avem timp nici să luăm prânzul sau micul dejun, dar, dacă familia te susține și te înțelege este mai ușor. Totuși, în zilele când avem mai puține de făcut, recuperăm timpul pe care nu l-am oferit în alte zile și oferim o jumătate de zi sau chiar o zi întreagă familiei.

 

Realizat de Marcela Țurcan

 

Google+ Linkedin

Un comentariu

  • Sergiu

    Frumoasa istorioara, doar au uitat si de a treia persoana care a fost de la inceput, apoi aproximativ doi ani a fost cel ce creea filmuletele!!! Final trist:) afost dat afara fara sa stie :))) MITA BLINDA SGIRIE RAU!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

*