Ilie Cojocaru, președintele organizației non-profit AIESEC din Bălți: „Tinerii nu trebuie motivați pentru a face voluntariat”

Ilie Cojocaru, președintele organizației non-profit AIESEC din Bălți: „Tinerii nu trebuie motivați pentru a face voluntariat”

Ilie Cojocaru este elev în clasa a XII-a a Liceului Teoretic Republican ”Ion Creangă” din Bălți. Totodată, tânărul este și președintele organizației non-profit AIESEC la Bălți, care se descifrează ca Asociația Internațională a Studenților în Economie și Comerț. Aceasta urmărește scopul menținerii păcii în lume și dezvoltarea potențialului uman.

 

Conceptul de voluntariat

Activarea mea și a colegilor mei în cadrul acestei organizații este voluntariat, adică nimeni nu este obligat să îl facă. Consecutiv fiecare alege modalitatea sa de a se manifesta sau de a se motiva. Eu personal cred că nu este obligatoriu de motivat tineretul, deoarece nu este secret faptul că voluntariatul îmbogățește CV-ul, creează un mediu potrivit pentru a ieși din “zona de confort”. Ai oportunitatea să acumulezi experiență și cunoștințe care te vor ajuta în diferite domenii, cum ar fi leadership, marketing, limbi străine, management. Vei deveni un tânăr specialist, poate nu în toate domeniile deodată, dar vei avea o anumită bază în toate, eu cred că tineretul nu trebuie motivat. Experiență ne rămâne nouă”.

AIESEC se identifică ca cea mai mare organizație de tineri din lume, al cărei scop este dezvoltarea tinerilor și pregătirii lor, într-un centru non-formal, cu ajutorul partenerilor săi din mediul economic și academic, pentru a aduce un plus de valoare comunității din care fac parte.

Oportunități în cadrul organizației

Toate evenimentele sau proiectele au scopul de a promova cultura AIESEC și produsul nostru de bază Exchange, care de fapt sunt stagii internaționale în cele 126 de țări în care sunt entitățile AIESEC. Pleci în calitate de voluntar și scopul tău este de a aduce impact pozitiv în societatea locală. În mare parte totul depinde de proiecte, dar spre exemplu: poți preda limba engleză în școlile primare sau la o tabără de vară pentru copiii claselor gimnaziale, sau de a fi trainer internațional și să le aduci idei inovaționale, totul depinde de tine”.

Cum poți deveni membru

Poți deveni membru a organizației dacă depășești vârsta de 18 ani. Tinerii sunt așteptați să aplice în perioada de recrutare, în urma căreia se stabilește un interviu. Interviul constă dintr-un șir de întrebări și provocări, cu scopul de a face o concluzie cât mai corectă și de a lua o decizie potrivită, în conformitate cu atitudinea, competențele și potențialul persoanei intervievate, prin alte cuvinte este o simulare efectivă pentru ambele părți ale interviului de angajare la un job, iar tânărul depășește zona de confort din start. Dacă treci de el devii membru. Odată ce nu au atins vârsta corespunzătoare pot deveni voluntari, în caz că observăm potențial în tineri”.

AIESEC este prezentă în peste 2,400 de universități din 126 țări și teritorii și numără peste 70.000 de membri.

foto: facebook Ilie Cojocaru

 

Realizat de Diana Ambros

Google+ Linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

*