/infografic/ Cred sau nu bălțenii în superstiții legate de sarcină și naștere?

/infografic/ Cred sau nu bălțenii în superstiții legate de sarcină și naștere?

Venirea pe lume a unui copil este evenimentul mult așteptat atât de părinți, cât și de bunei. Pentru a avea o naștere cât mai ușoară, mulți părinți, în timpul sarcinii, țin cont de anumite superstiții. Care sunt acestea am încercat să aflăm de la locuitorii orașului Bălți.

Valentina, mamă a trei copii și bunică a patru nepoței ne-a spus că încă din bătrâni cunoaște că în timpul sarcinii nu trebuie să dai cu piciorul în animale, deoarece se presupune că bebelușul se va naște cu mult păr.

O altă persoană care s-a pronunțat vizavi de acest subiect a fost Tamara, mămică a doi copii: „Eu nu cunosc prea multe la acest subiect, însă încă de la bunica țin minte că în timpul sarcinii nu e bine să oferi apă nimănui, ceea ce ar însemna că în timpul nașterii dacă vei avea nevoie de un pahar cu apă nimeni nu o să ți-l ofere”.

Olesea, o tânără mămică a zis că de fapt, nu crede în superstiții însă, „când eram însărcinată, soțul meu (un om foarte superstițios) avea grijă să nu merg la frizer, precum că dacă mi-ași tunde părul, aș scurta din viața copilului”.


Interesată și de părerea bărbaților față de acest subiect, ne-am apropiat și de aceștia. Părerea lui Tudor este următoarea: „Eu, sută la sută nu cred în superstiții, totul este inventat de bătrâni. Cunoaștem cât de mult cei bătrânii iubesc să-i corecteze pe cei tineri, să-i critice, să-i învețe în toate. Astfel, e inutil să ne conducem după niște ”canoane” false care ne aduc multe bătăi de cap și nopți nedormite”.

Am încercat să aflăm și părerea domnișoarelor. Daniela zice că despre superstiții știe de la bunica și că „se presupune că dacă în timpul sarcinii femeia pășește o funie, atunci copilul se va naște cu buricul înfășurat în jurul gâtului”.

Anna cunoaște o altă superstiție, care constă în faptul că „nu e bine să procuri haine pentru copil înainte de a-l naște, asta însemnând că fătul se poate naște cu patologii”.

Alina, însărcinată în luna a șasea, are o părere rezervată la acest subiect. „Oricâte analize şi ecografii am face, miracolul vieţii rămâne tot un miracol, la fel cum a fost pentru bunicii, străbunicii noştri. Haideţi să recunoaştem: odată ce suntem gravide şi simţim cum creşte micul omuleț în noi, indiferent de cât suntem de cinice, de raţionale şi de informate ajungem să plecăm urechea la tot felul de superstiţii şi obiceiuri care ne vor ajuta, să ducem sarcina la bun sfârşit şi să aducem pe lume un copil sănătos. Cunosc, încă de la bunica, că atunci când aflăm vestea minunată nu trebuie să o ținem în taină, căci este o bucurie, e cazul să ne împărtășim cu cei din jur cu această minunată năutate, de altfel copilul va vorbi foarte târziu. Mai cunosc că chiar dacă aflăm sexul copilului nu trebuie să-i dăm nume până al vedea în brațe, asta ar însemna că îi va aduce nenoroc”.

Edmund Burke, un filosof irlandez, spunea: „Superstiţia este religia minţilor slabe. Deci, credem sau nu în superstiții, este alegerea noastră!

 

Autor: Tina Sergentu

Infografic: Iana Cornilov

 

Google+ Linkedin

2 comentarii

  • Valeriu Gorbul

    Atest cu un sentiment de bucurie pentru autorii şi animatorii acestui portal de ştiri: REPER-ul este tot mai configurat, săptămână de săptămână. Curaj şi baftă, şi profesionism în permanentă creştere!

  • reper

    Mulțumim, domnule profesor Valeriu Gorbul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

*