Journalist made in Bălți: argumente pro și contra specializării Jurnalism

Journalist made in Bălți: argumente pro și contra specializării Jurnalism

Din perspectiva unei absolvente (în viitorul apropiat) a specialității Jurnalism, am hotărât să scriu despre experiența trecerii printr-o atare specialitate. Dacă mi-ar fi zis cineva, cu 3 ani în urmă, ce anume mă așteaptă, probabil aș fi pus decizia de a aplica la îndoială. Următoarele rânduri ar fi utile atât pentru cei ce urmează să-și aleagă o facultate, cât și pentru cei care deja au absolvit și, nemijlocit, lucrează în domeniul media.

În anul 2015, alegerea îmi aparținea: am depus actele pentru admitere, oferind prioritate jurnalismului. Îmi aduc aminte că nu aveam nici urmă de ezitare. Toți îmi ziceau că reprezint mai mult de atât, dar nu-i luam în seamă; perspectiva de a apărea în spațiul media era copleșitoare.

Am aflat pe parcurs că puțini oameni cunosc despre existența specialității date în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo”. Însă, nici acest fapt nu m-a descurajat; vorba aceea: „Alege calea cea mai rar pășită, nu vei avea concurenți”. Lipsa concurenței este resimțită în două cazuri: atunci când ești pe calea cea mai grea sau pe cea mai ușoară. La Bălți, la Jurnalism s-a dovedit să fie vorba nu despre concurență, dar despre formare. Dacă vă doriți o studenție fără mari bătăi de cap, aplicați. Mai mult, vă pot asigura că veți găsi cu siguranță un loc de muncă (mai mult sau mai puțin, călcând pe principii).

Se zice că la Bălți se face carte. Aș adăuga: se face carte… la anumite facultăți.

La anumite capitole, specialitatea Jurnalism are neajunsuri: lipsa tehnicii, teoretizare excesivă, nivelul scăzut de pregătire al studenților. Pe de altă parte, veți avea ocazia să asistați la orele unor personalități, scriitori, oameni care au activat în media.

Specialitatea de Jurnalism mi-a oferit mult și a ”cioplit” din mine tot atât. Acum, am abilitatea de a asculta oamenii, siguranța în propriile forțe și cuvinte, capacitatea de a pune totul la îndoială, ceea ce este util nu doar pentru formarea profesională, dar și în viața de zi cu zi.

 

Autor: Iana Cornilov

Google+ Linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

*