„Mesele ar trebui așternute acasă, nu la morminte!” Ce părere au tinerii despre abuzul tradițiilor de Paștele Blajinilor?

„Mesele ar trebui așternute acasă, nu la morminte!” Ce părere au tinerii despre abuzul tradițiilor de Paștele Blajinilor?

„Mi se par exagerate obiceiurile din perioada sărbătorilor de Paști și Blajini de a organiza manifestații și ritualuri pretențioase. A devenit o formă de comportament care se raportează mai mult la comunitate decât la religie și mai ales la credință. Cu alte cuvinte, o facem mai degrabă pentru a arăta bine în fața altora (rude, vecini, prieteni, cunoscuți, colegi) decât pentru ceea în ce credem, adică Dumnezeu. Eu sunt convins că mai multă modestie și sinceritate de aceste sărbători nu ar afecta deloc credința noastră”.

Dumitru Petru Sliusarenco

 

 

Tradițiile moldovenești sunt frumoase în felul lor, însă pe parcursul timpului ele degenerează de la valorile creștine. Așa s-a întâmplat și cu obiceiul de a mânca după pomenire ceva de sufletul celor morți și oferirea unei pomeni în numele răposatului. Dacă de la început se mânca o bucățică de anaforă și se bea o picătură de vin, acum se face abuz de alcool și mâncare, ceea ce nu este nici pe departe creștinește. Consider că ar trebui să se atragă o mai mare atenție la esența sărbătorii și nu la fudulie”.

Alina Ambros

 

„Eu consider că o mare parte a moldovenilor a uitat menirea acestui eveniment. De la o vreme, cetățenii noștri dragi nu au ca scop de a pomeni pe cei răposați, dar să-şi etaleze ultimele achiziţii de brand și multe altele. Părerea mea este următoarea: doriți să îi pomeniți pe cei morți, faceți vizite în timpul anului, ci nu în ziua când sunteți obligat să o faceți (părerea unui ateu)”.

Denis Gruşac

 

 

 

„E unul din obiceiurile proaste ale moldovenilor, care exprimă dezgust. Pomenile cât mai scumpe, mâncarea și băutura cât mai multă la mormintele răposaților denotă lipsă de respect și dorința de a demonstra vecinului că tu ești mai bogat”.

Alina Baran

 

 

 

 

 

„Apreciez faptul că moldovenii respectă cu strictețe datina pomenirii celor adormiți, dar aici sunt câteva aspecte care-mi displac și anume defilatul prin cimitire cu cele mai fițoase articole vestimentare sau chiar și aceleași mese copioase, oamenii uită că au venit să-i pomenească pe cei răposați, ei vin ca să se distreze, să mai schimbe o bârfă cu cineva. Mi se pare că ar fi cu mult mai bine, dacă oamenii ar veni la cimitir să-i pomenească pe cei adormiți, să dea pomenele rudelor și apoi să meargă acasă, să nu transforme cimitirul într-un restaurant. Din cauza acestor tradiţii prosteşti, deja de 3 ani nu merg la cimitir, mai bine merg într-o zi obişnuită şi stau alături de mormântul celui răposat, decât să vin de Paştele Blajinilor și să văd toate mutrele arogante şi nemulţumite”.

Gheorghe Marchitan

 

Această veche sărbătoare care avea cândva drept scop vestirea celor blajini că a venit Paștele, astăzi este transformată, în unele cazuri, în fală deșartă și întreceri inutile. Pomenele sunt o componentă importantă a acestei sărbători și ele, în mod normal, ar trebui să includă un colac, un ou roșu, copturi, chibrituri și un șervet și nicidecum televizoare sau aspiratoare. Potrivit tradiției creștine, pomenele se oferă rudelor sau celor săraci și acesta e un obicei autohton care ține de cultul morților și anume de pomenirea acestora și în nici un caz de demonstrarea averii. Iar mâncatul și băutul pe morminte nu este decât o nebunie, încă un viciu al societății noastre bolnave”.

Ana Tcaci

 

„Blajinii ca tradiție nu se poate schimba, deși e un lucru firesc să pomenești morții, dar nicidecum rațional. Mâncatul și băutul pe morminte este și mai irațional și neplăcut. Pomeni, oh, pomeni! E bine să le primești, dar e al naibii de costisitor să le faci (timpul de față), căci cum să dai ceva ieftin, doar bunicul tău nu a trăit rău, era comandant de brigadă în colhoz”.

Victor Fală

 

 

 

„Paştele pentru fiecare este o sărbătoare deosebită. Pentru unii, să își vadă copiii veniți acasă din străinătate, pentru alții, încă o zi petrecând alături de cei dragi cu gânduri luminate. Așa și de Blajini, lumea se adună, pentru a-i pomeni pe cei răposați. Mâncatul și băutul nu este interzis, ceva ușor și puțin vin eu cred că este bine. Altă întrebare e că sunt oameni care vin doar pentru a mânca și a bea la morminte, nu pentru a pomeni răposații. Aici oamenii sunt împărțiți pe 2 categorii: cei care într-adevăr vin și își îndeplinesc tradiția către cei care nu sunt printre noi și oameni care vin doar pentru laudă”.

Ana Bologan

 

 

„Cred că mâncatul și băutul pe morminte este un obicei puțin banal. Pomenile exagerat de scumpe. Blajinii sunt ok, pentru că îți oferă ocazia să petreci timp cu rudele și persoanele dragi”.

Dan Alexandrov

 

 

 

 

 

„Cred că ziua de Blajini demult și-a pierdut farmecul şi semnificația inițială. În loc să-i pomenească pe cei răposați, oamenii joacă un fel de concurs al pomenilor. La fel şi mâncatul, mesele ar trebui așternute acasă, nu la morminte!”

Ecaterina Burlacu

 

 

 

 

 

„Dacă e să vorbim de mâncare, pot doar să spun că normele sanitare lipsesc complet, iar faptul că tot acest obicei se petrece lângă mormintele răposaților, îl face și dezgustător. Iar despre pomene nu mă pot pronunța, pentru că nu sunt prea credincios, însă faptul că aceste lucruri care sunt din an în an tot mai scumpe, arată cât de mult Borea „o lucrat la Rusia” ca la Paștele Blajinilor să arate la neamuri că el face multă rublă”.

Nicolae Morari

 

 

„Este o sărbătoare pașnică, fără alcool, mâncare. Cei răposați au nevoie de liniște și comemorare în acea zi, ci nu de mese copioase și veselii ca la nunți”.

Liliana Rusu

 

 

 

 

 

Tradiții barbarice și necivilizate. Oamenii stau la cimitir şi beau până se fac muci. Pur şi simplu mă dezgustă”.

Gicu Caramerli

 

 

 

 

 

 

Autor: Loredana Cebotari

Google+ Linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

*