„Dreptul de a fi” nu este susținut de stat. Binefacere pe cont propriu

„Dreptul de a fi” nu este susținut de stat. Binefacere pe cont propriu

Natalia Proțiuc, președinta organizației de binefacere „Dreptul de a fi”: „Statul aproape nu ne acordă ajutor, dar nici nu ne împiedică. Mulțumesc și pentru asta”.

 

Câțiva ani în urmă ați fost în fruntea organizației de binefacere „Auraș”. Ați schimbat doar denumirea sau și conceptul?
Am schimbat conceptul. „Auraș” se orienta spre oamenii rău văzători și orbi, în timp ce „Dreptul de a fi”, către toți oamenii cu dizabilități. Și dacă până acum accentul se punea pe sport, acum noi încercăm să susținem oamenii în toate domeniile vieții.
În ce mod au loc încercările de a introduce oamenii cu dizabilități în societate?
A fost fondată o clasă de reabilitare, integrare și adaptare pentru invalizi de diferite categorii. Nu există nici un fel de restricții, învață toți, de la mic la mare. Cursurile sunt din domenii diferite: șah, calculatoare etc. Ne întâlnim foarte des, ceea ce ne ajută să obținem rezultate mari.
Unde se află această clasă? Vi s-a acordat un ajutor oarecare?
Clasa am deschis-o în școala numărul 14. Nici un fel de susținere de la stat noi n-am primit. Noi plătim o chirie lunară statului în valoare de 500 de lei. La prima vedere nu sunt bani mari, dar totuși e așa, deoarece în afară de acest proiect, noi avem și altele și toate cheltuielile sunt doar ale noastre. La fel în acest auditoriu noi am făcut o reparație de la 0. Am schimbat podeaua. Doar înlocuirea ferestrelor ne-a costat 26000 de lei. Toate acestea par a fi ușor de rezolvat doar la prima vedere, într-adevăr lucrurile sunt mult mai complicate. Dar toate acestea sunt un nimic în comparație cu faptul că toți oamenii care sunt instruiți în această clasă primesc o mulțime de impresii, bucurii și cunoștințe.
În calitate de pedagogi sunt profesioniști instruiți sau voluntari?
În țara noastră sunt foarte puțini profesioniști care ar dori să se angajeze în acest tip de activitate. Datorită faptului că la noi totul e în mod voluntar, deseori sunt doar oameni simpli care doresc să ajute pe niște oameni în primejdie.  Există o mulțime de oameni care au cunoștințe în diferite domenii și cunoștințele lor sunt destul de bune.
Acest tip de activitate necesită o mulțime de cheltuieli. Cum reușiți să mențineți toate astea?
Desigur, cheltuielile nu sunt mici și singur este imposibil să le duci, așa că cerem ajutor în diferite întreprinderi și organizații, direct de la agenți economici. Mulți reacționează și ne dau o anumită formă de ajutor.
Ce fel de relații aveți cu statul?
Nici un fel de relații. De multe ori ne-am adresat cu cerere de susținere și multe ori am fost ignorați. Statul aproape nu ne acordă ajutor, dar și nu ne împiedică. Mulțumesc și pentru asta.
Care dintre proiectele voastre îl considerați cel mai mare și de succes?
Firesc că fiecare din proiectele noastre este pentru noi foarte important, dar totuși celui mai mare a fost dat start în anul 2014, care necesită aproximativ 170000 de lei. În vara aceea noi am luat decizia să organizăm pentru copii noștri o tură la tabără. Copiii plec pentru 7 zile. Există trei mese pe zi, o excursie la parcul ontologic, parc acvatic, club de echitație etc. Absolut toți copiii, sunt 45 de copii cu dizabilități, au călărit.
Ce v-a determinat să credeți că acesta este scopul vieții?
Copiii. Copiii mei. Înnebuneam din cauza că stau acasă, nu fac nimic și nu-mi pot ajuta copiii cu nimic. Inutilitatea și gândul că toată lumea se uită la tine rău și te consideră invalid – toate acestea câte puțin mă omorau, și atunci am decis  trebuie să fac ceva. Acum mi se bucură inima când privesc înapoi și văd câte lucruri am putut obține. Este minunat atunci când vezi că nu toți oamenii sunt fără inimă și că mulți dintre ei răspund la un strigăt de ajutor. Am văzut lumea în altă culoare. Cel mai uimitor lucru este că sunt mulți tineri, care înțeleg, susțin și sunt gata în orice moment să ne vină în ajutor. Se încălzește într-adevăr sufletul.

 

Realizat de Ecaterina Zîbiuc

Google+ Linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

*